Події
29 березня 2019
Янукович та його екс-радник Пол Манафорт відмивали кошти через Swedbank
Президент-утікач Віктор Янукович та його екс-керівник виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт брали участь у відмиванні коштів через Swedbank.
news-image
Президент-утікач Віктор Янукович та його екс-керівник виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт брали участь у відмиванні коштів через Swedbank. Про це повідомляє міжнародна журналістська організація OCCRP з посиланням на шведське видання SVT, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Повідомляється, що компанія-одноденка, яку використовували для передачі хабарів Януковичу, також перераховувала гроші Манафорта.

Хабар Януковичу на суму понад 4 мільйона доларів було зареєстровано як авторську винагороду за книгу, яку він, як заявлялось, написав.

Ці гроші пройшли крізь низку компаній, включаючи Vega Holding Limited. Ця компанія, у свою чергу, перерахувала понад 25 мільйонів доларів на користь Inlord Sales LLP — компанії, що фігурувала в справі Пола Манафорта.

В лютому 2012 року Inlord перевів майже мільйон доларів на рахунок Манафорта на Кіпрі. Цей дохід Манафорт приховав від влади у США.

Також SVT виявило, що Vega перерахувала 100 тисяч доларів організації «Проект перехідних демократій» (Project on Transitional Democracies). Ця організація, за повідомленням видання Vice News, співпрацювала з Манафортом над організацією зустрічей для Януковича з американськими посадовцями.

Так, Янукович вивів з допомогою банку щонайменше 3,6 мільйона доларів у 2011 році.

Як згодом стало відомо, Рада директорів Swedbank вирішила звільнити президента банку Бірґіт Боннесен після повідомлень у ЗМІ про схеми відмивання грошей.

Читайте також:Після заяви Луценка в США почалося розслідування відмивання 1,8 млрд доларів Байденом і Коломойським