Події
21 лютого 2019
У Австрії підозрюють 30 людей через вивезення з банків України сотні мільйонів доларів
В Антикорупційній прокуратурі Австрії розслідують відмивання сотень мільйонів доларів, виведених з українських банків через Австрію та Ліхтенштейн в офшори.
news-image
В Антикорупційній прокуратурі Австрії розслідують відмивання сотень мільйонів доларів, виведених з українських банків через Австрію та Ліхтенштейн в офшори. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.

Нараз у справі вже підозрюють 30 людей і одне об'єднання.

"Антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року. Йдеться про приватний австрійський банк середнього розміру, який спеціалізується, головним чином, на управлінні активами та фондовому менеджменті", - йдеться у повідомленні.

Однак, імена підозрюваних у відомстві не називають. Відомо лише, що серед них є громадяни України.

У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. Фонд гарантування вкладів повідомив, що з рахунків у Meinl Bank було незаконно виведено $ 385 млн і € 75 млн.

Кошти скерували за вказівкою власників чи топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори у 2014-2015 роках. Як правило, останньої миті перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації. Таким чином вкрали гроші українських вкладників, більшість яких після банкрутства банків залишилися ні з чим.

ФГВ повідомило, що через Meinl Bank вивели $ 38 млн з Південкомбанку, $ 40 млн - з "Терра Банку", $ 39,5 млн - з "ВіЕйБі Банку", € 62 млн - з "Міського комерційного банку" і $ 44 млн - з банку "Київська Русь".

Протягом 2014-2015 років за допомогою такої "схеми" з українських банків вивели загалом $ 846 млн і € 75 млн. До списання грошей у такий спосіб напередодні введення тимчасової адміністрації вдалися власники 14 українських банків.

Розслідування за підозрою у відмиванні коштів українськими банками здійснюється і в Ліхтенштейні. Гроші виводилися через Bank Frick and Co. Зокрема, $ 25 млн було виведено з банку "Національний кредит", $ 59 млн - з банку "Фінанси та Кредит" і $ 115 млн - з "Дельта Банку" Миколи Лагуна.

"Банк Лагуна провів загалом найбільш масштабні оборудки з використанням кореспондентських рахунків за схемою back-to-back. Крім, грошей, виведених через Ліхтенштейн, з "Дельта Банку" було виведено $ 99 млн через австрійський Meinl Bank і майже $ 184 млн через East-West United S.A у Люксембурзі", - зазначає DW.

Читайте також:Українські корупціонери залишили свій слід у 65 країнах світу