Резонанс
29 травня 2020
Місцева поліція знала про конфлікти у Броварах, – юристка-кримінолог
Місцева поліція дуже добре знала, про все, що відбувалося в місті: і яким чином розподілялися маршрути, і яким чином трапився саме цей конфлікт.
news-image

Перестрілці в Броварах передували місцеві конфлікти. Ще кілька днів тому мешканці писали про те, що в них на районі з'явилися "тітушки". Про напружену ситуацію в місті могла знати і місцева поліція.

Невеликі населені пункти, райони, містечка і селища – це малі "князівства", де всі один одного знають. А місцеві влада, поліція, прокуратура – це завжди такий собі спрут, спаяний в один центр. Про це в ексклюзивному коментарі 24 каналу розповіла юристка-кримінолог Анна Маляр.

Вона переконана, що місцева поліція дуже добре знала, про все, що відбувалося в місті: і яким чином розподілялися маршрути, і яким чином трапився саме цей конфлікт.

Вона підкреслила, що такі конфлікти є по всій Україні, просто вони не набували схожих масштабів.

Але порізані шини, спалені автобуси – це все мало місце. Мене дивує, що це зірвалося зараз, а не набагато раніше. Тому що ця проблема існує давно", – сказала Маляр.
Те, що недопрацювали правоохоронці – це дуже м'яко сказано. Це, насправді, свідчення повного фіаско реформ, які вже тривають безкінечно, – наголосила юристка-кримінолог.

Вона додала, що це вперше, коли в Україні в житловому кварталі відбувається перестрілка через бізнес-конфлікт за участю приблизно 100 осіб.

Я би не говорила про повернення 90-х, це є наслідок і продукт діяльності органів державної влади вже в наші часи", – підсумувала Маляр.

Звідки відомо про попередні конфлікти

Журналіст Дмитро Гнап у себе на фейсбук-сторінці опублікував допис, де показав, що ще кілька днів тому місцеві жителі у Броварах писали: в них на районі з’явилися "тітушки".

Як розповів 24 каналу юрист Василь Мірошниченко: в справах, де фігурують представники правоохоронних органів, є певна толерантність міністра внутрішніх справ Авакова і, на жаль, різних керівників МВС. Вони намагаються захистити честь мундира, приховують випадки зловживання службовими повноваженнями. Є кругова порука.

Скандал у Кагарлику, в першу чергу, стосується Авакова. Міністр повинен за це відповідати. У будь-якій розвиненій країні такий випадок, як у Кагарлику, призвів би до питання про відставку міністра. В Україні про це не говорять і те, що сталося, не вважають кричущим випадком. А це далеко не перший випадок, коли поліцейські ґвалтують людей, – наголошує Василь Мірошниченко.

За словами юриста-кримінолога Анни Маляр, проблема насильства в правоохоронних органах не нова і не унікальна.

Робота в поліції приваблює як щирих борців зі злочинністю, так і садистів, які хочуть легально задовольняти свої збочення. У розвинених країнах під час прийому на роботу в поліцію людину перевіряють на садизм, жорстокість, агресивність, – говорить Анна Маляр.

Фахівець нагадує про низку резонансних справ, які сталися протягом останнього року:

п’ятирічний Кирило Тлявов помер від вогнепального поранення в голову, яке отримав коли грався на вулиці з дітками;

у Прилуках убили 14-літнього хлопця Дениса Чаленка, а тіло підклали на колії. Досі вбивці не знайдені. У Прилуках були протести. Місцеві мешканці підозрюють, що вбивць навмисно приховують;


у будинку колишнього очільника МЗС Кожари було вбито колишнього голову телеканалу "Інтер" Сергія Старицького Поліція перекваліфікувала загибель екскерівника “Інтера” Старицького на вбивство ;


у Києві невідомий стріляв в автомобіль Range Rover, у результаті чого загинув трирічний хлопчик, що перебував у салоні (син депутата Київської облради В’ячеслава Соболєва);


на Житомирщині чоловік застрелив сімох осіб, які з ним начебто рибалили;


знайшли тіло народного депутата Валерія Давиденка Вбито депутата Давиденка: чим був відомим політик і у яких скандалах фігурував з ознаками вогнепального поранення;


зґвалтування поліцейськими жінки в Кагарлику.

Соцмережі бурхливо відреагували на останні події в державі, наголошуючи на неконьльованості ситуації Аваковим, через що різко зросла злочинність. До речі, від виконання обов'язків відсторонили начальника вінницької поліції Юрія Педоса. За даними ЗМІ, частина тих, хто влаштував перестрілку у Броварах – місцеві, частина – із Вінницької області.

Фракція "Голос" у Верховній Раді вимагає відставки Авакова та Клименка після подій у Кагарлику. Депутати наголошують, що керівництво МВС та Національної поліції має відповісти за те, що сталося.

Повинна настати неминуча відповідальність за те, що злочинці у погонах катують і ґвалтують людей. Зараз монобільшість має визнати, що реформа поліції провалена і для її перезапуску потрібні нові мізки і нові серця, – відзначили у "Голосі".

Василь Мірошниченко розповідає: в різних країнах свої критерії оцінки діяльності поліції. Зокрема, в США, чим більше злочинів, особливо тяжких, зареєстровано, тим більше поліції йде фінансування. І поліція США нічого не приховує. В Україні навпаки.

По-друге, зауважує спеціаліст, вміння розкривати резонансні справи – також показник діяльності поліції. Чи вміють українські правоохоронці розкривати злочини проти журналістів, політиків? Показники мізерні. Справу Шеремета президент Зеленський оголосив критерієм ефективності роботи Авакова. Була гучна пресконференція, а результат сумнівний. Поки не можна говорити, що справа розкрита.

Крім того, за його словами, є інші резонансні справи, що досі не розкриті. Справи Майдану не доведені навіть до суду. А які передані до суду, то їх розгляд показує неякісну роботу поліції і прокуратури.

Реформа МВС гальмує. Призначають осіб, що були скомпрометовані і ганебно проявили себе під час Революції гідності. Повертаються ті, хто був люстрований. Хоча певна стабільність у країні є. Але не можна сказати, що Аваков заслуговує на державні винагороди. Там, де потрібна рутинна робота, не проведена належна реформа, немає успіхів, – говорить юрист.

Політолог зазначає: звичайно, в поліції і МВС працює багато порядних і професійних людей, які добросовісно виконують свою роботу. Можливо, що кадрова політика залишилась, як у міліції в давні часи. Є, підкреслює Бала, неписане правило: кожні 4-5 років потрібно міняти керівників. Навіть, якщо вони добре працюють, це максимальний термін перебування на посаді.

Нагадаємо,  в місті Бровари на Київщині сьогодні о 7:30 ранку відбулася масова стрілянина. Так як в 90-х - справжні вуличні бої. У ній взяли участь приблизно сто людей, які займаються пасажирськими перевезеннями. Легальні автоперевізники проти нелегальних. Є поранені. Поліція затримала з десяток осіб.

Також повідомляли, що у місті Кагарлик Київської області розформовано відділок поліції після інциденту з побиттям і зґвалтуванням затриманої жінки.

Читайте також:Українські політики, які загинули від вогнепальної зброї (інфографіка)