Події
28 травня 2020
ВМС України випробовували новий артилерійський бронекатер (фото)
Екіпажі здійснили перевірку автоматичної системи захисту від наведення зброї супротивника.
news-image

Малі броньовані артилерійські катери (МБАК) Військово-Морських Сил Збройних Сил України в ході виходу в море відпрацювали ряд завдань, один з них — проходив випробування, передає Defense Express.

Одним з завдань, які відпрацьовувались під час виходу була практична перевірка технічних спроможностей одного з нових артилерійських катерів.

МБАК Військово-Морських Сил Збройних Сил України в ході виходу в море, Defense Express

Екіпажі здійснили перевірку автоматичної системи захисту від наведення зброї супротивника. Ця система діє в автоматичному режимі і дозволяє захистити екіпаж та корпус катера за допомогою “теплових пасток”, які відстрілюються в разі опромінення об’єкту системами наведення зброї противника.

Крім того, екіпажами МБАК було відпрацьовано питання постановки димових завіс, що можуть використовуватись для забезпечення дій катера в різних умовах тактичної обстановки.

За оцінкою командування, екіпажі катерів з поставленими завданнями впоралися.

Нагадаємо, що наразі до складу ВМС ЗСУ передано 7 МБАК проєкту 58155. Головне призначення МБАКів у загальній системі бойового застосування ВМС ЗС України – патрулювання в ближній морській зоні, захист важливих об’єктів морської інфраструктури та прибережної зони України, а також протидія імовірним висадкам десантних засобів противника на узбережжя тощо.

Українські малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Акерман”, “Вишгород”, “Нікополь”, “Кременчук”, “Лубни” – вже кілька років стоять на озброєнні Військово-морських сил ЗС України. Два з них (“Бердянськ” і “Нікополь”) за цей час пройшли через російський полон, він тривав рік.

Останній з переданих ВМС ЗСУ МБАК, що має бортовий номер P 180 (літера «P» за класифікацією НАТО означає «patrol», патрульний корабель) був спущений на воду 02 квітня 2019 року, а наприкінці вересня 2019 року, здійснивши перехід Дніпром з Києва, прибув до Західної бази ВМС в Одесі для проходження відомчих випробувань.

7-й МБАК під час переходу мосту у Черкасах. Фото: Український мілітарний портал

5 грудня 2019 року до дня Збройних сил України катер отримав назву “Костопіль” – на честь однойменного міста Костопіль, центру Костопільського району Рівненської області, де проживав загиблий 17 березня 2017 року морський піхотинець501-го окремого батальйону морської піхоти 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗС України Олексій Кондратюк.

Після завершення всіх заводських та державних випробувань МБАК “Костопіль” має бути прийнятий на озброєння ВМС ЗСУ.

Бронекатер проєкту 58155 (“Гюрза-М”) спроєктований ДП “Дослідно-проєктний центром кораблебудування” (ДПЦК) і є подальшим розвитком річкових броньованих катерів проєкту 58150 (“Гюрза”). Проєкт розроблений в ініціативному порядку під керівництвом головного конструктора ДПЦК Сергія Кривка. Виготовляються МБАК проєкту 58155, що є наймасовіші у ВМС ЗСУ на ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському”.

Раніше повідомляли, що президент США Дональд Трамп підтвердив, що Сполучені Штати вийдуть з Договору про відкрите небо і заявив, що таке рішення його змусила прийняти Росія.

Раніше харківське конструкторське бюро з машинобудування передало Міністерству оборони п'ять бронетранспортерів.

Читайте також:Коломойський і Боголюбов відкрили 2 компанії з виробництва зброї і боєприпасів на Прикарпатті