Інтернет
25 травня 2020
Учені з Австралії встановили з'єднання з Інтернетом на рекордно високій швидкості
Така швидкість з'єднання дозволила б завантажити відеоконтент в роздільній здатності Ultra HD на 50 дисках об'ємом в 100 Гб всього за секунду.
news-image

Учені з Австралії змогли встановити з'єднання з Інтернетом на рекордно високій швидкості за допомогою звичайного оптоволоконного кабелю, повідомляє Сегодня.  

Щорічно різні лабораторії дослідних інститутів встановлюють технологічні рекорди. Днями вчені з Технологічного університету Суінборна і Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT) змогли "розігнати інтернет", встановивши божевільну швидкість з'єднання в 44,2 Тб/с.

Як повідомляє журнал Nature Communications, така швидкість з'єднання дозволила б завантажити відеоконтент в роздільній здатності Ultra HD на 50 дисках об'ємом в 100 Гб всього за секунду. Примітно, що автори проекту змогли досягти такого високошвидкісного сигналу за допомогою простого оптоволоконного кабелю довжиною 75 кілометрів з використанням однієї інтегрованої мікросхеми.

Швидкості подібного рівня вдалося досягти завдяки технології micro-comb, яка пропонує більш ефективний і менш громіздкий шлях передачі даних. Micro-comb використовувався разом з кабелем для, як кажуть вчені, "польових випробувань". Тепер вчені хочуть адаптувати свою розробку під існуючу інфраструктуру.

У довгостроковій перспективі ми сподіваємося створити інтегровані фотонні чіпи, які дозволили б досягти такої швидкості передачі даних по існуючим оптоволоконними лініями з мінімальними витратами", – зазначив професор RMIT Арнау Мітчелл.

Якщо технологія коли-небудь дійде до повноцінної реалізації, першими її отримають великі дата-центри. Потенційне зниження вартості в майбутньому може зробити її доступною для рядових користувачів, але навряд чи у них буде потреба в такій швидкості з'єднання.

Нагадаємо, компанія Facebook прокладає підводний кабель, довжина якого 37 км — це майже дорівнює окружності Землі (40 075 км). Таким чином Facebook хоче забезпечити 16 країн Африки швидкісним інтернетом.

До речі, Міністерство цифрової трансформації спільно з міжнародними партнерами за підтримки Офісу Президента запустили онлайн-челендж, аби зібрати найкращі ідеї громадян та представників бізнесу, що допоможуть полегшити життя людей і бізнесу під час пандемії COVID-19.

Як ми писали, генеральний директор "Microsoft Україна" Ян Пітер де Йонг заявив, що темп зростання індустрії в країні складає 25% щорічно на тлі 4-6% по світу.

Читайте також:Науковці розповіли, як робота з дому впливає на людину