Події
22 травня 2020
«Схеми» знайшли у глави СБУ фірму в Іспанії
Антикорупційне законодавство забороняє посадовій особі обіймати керівні посади на комерційному підприємстві.
news-image

Голова Служби безпеки України Іван Баканов обіймає керівну посаду в іспанській фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Водночас державний службовець України не може входити до керівних органів приватних структур - це порушення антикорупційного законодавства.

Про це повідомляють "Схеми: корупція в деталях".

Журналісти встановили, що з 2015 року Баканов обіймає посаду "administrador únic" (дослівно - єдиного адміністратора) іспанської фірми Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada (у перекладі - "Нова зелена земля"). Згідно з іспанським реєстром юридичних осіб, компанія спеціалізується на спорудженні будівель і широкому спектрі операцій з нерухомістю. Засновником компанії виступає кіпрська компанія Davegra LTD, власником якої є Андрій Яковлєв, автор "Студії Квартал-95", де працював Зеленський до президентства.

Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada - діюча компанія, хоча і має проблеми з державними органами Іспанії - нещодавно у неї забрали ідентифікаційний номер через неподання річних звітів.

 У реєстрі провінції Жирона "Схемам" прокоментували ці документи: так, фірма вважається активною, хоча і проблемною: 

Ця компанія не представляла ні звітів, ні інших документів. Представник - адміністратор компанії - зобов'язаний щорічно надавати рахунки/звіти. Але він цього не зробив - ми не знаємо причину. Так само не були представлені звіти в податкову службу".

Посада administrador único, яку обіймає Іван Баканов - це посада керуючого компанією, всі рішення ухвалюються саме ним. Втім за українським законодавством голова СБУ не має права бути керівником приватної юридичної особи. Це прописано в 25-й статті закону України "Про запобігання корупції", яка забороняє державним службовцям "входити до складу правління, інших виконавчих або контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що мають на меті отримання прибутку".

Сам же очільник СБУ відмовився від окремого інтерв’ю. Проте пресслужба глави СБУ надала "Схемам" таку відповідь:

Широко відомий факт, що задовго до призначення на посаду голови СБУ Іван Баканов успішно займався бізнесом. Зокрема і за кордоном. Однак наголошуємо, що, дотримуючись вимог закону, він не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду. Відповідаючи на ваше запитання, звертаємо увагу на те, що компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році, що відображено у відповідному реєстрі юридичних осіб. Вся вищезгадана інформація перебуває у відкритому доступі".

Раніше Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило кримінальне провадження щодо можливих зловживань владою і ряду інших кримінальних правопорушень голови Служби безпеки України Івана Баканова.

Нагадаємо, Верховна Рада відправила до комітету на повторне перше читання законопроєкт Зеленського №3196 "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України". Документ мав удосконалити організаційно-правові засади діяльності СБУ, тобто реформувати спецслужбу.

Зазначимо, генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який підозрюється у державній зраді і тероризмі, Служба безпеки України звільнила після того, як Шайтанов оскаржив арешт.

Читайте також:Група «1+1 медіа» звернулася по допомогу до влади держави через обшуки, які провела СБУ