Аграрії Одещини через посуху втратили половину озимих зернових
Усього аграрії області витратили на комплекс робіт близько 10 мільярдів гривень.
news-image
На Одещині через посуху загинула практично половина посівів озимих зернових культур. Хоча документально оформлено втрату третини посівів.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу керівник Департаменту аграрної політики Одеської облдержадміністрації Іван Петрів.

Через несприятливі погодні умови на Одещині остаточно втрачено половину посівів зернових культур. Хоча документально оформлено менші обсяги - загибель озимих на площі 315 тисяч гектарів, в тому числі 140 тисяч гектарів пшениці, 100 тисяч - ячменю, 75 тисяч - рапсу тощо", - зазначив Петрів.

За його словами, усього аграрії області витратили на комплекс робіт близько 10 мільярдів гривень. Структурні підрозділи ОДА сформували подання на виділення фінансової допомоги постраждалим внаслідок загибелі врожаю фермерам з Резервного фонду держбюджету України. Втрати будуть компенсовані з розрахунку по 4,5 - 5 тис. грн за гектар знищених засухою посівів.

Петрів додав, що після опадів наприкінці другої декади травня багато аграріїв пересівають багато угідь яровими культурами. Однак значні втрати урожаю-2020, особливо у південних районах Одещини, неминучі.

Водночас, скорочуються обсяги експорту хліба через порти Одещини. Приміром, морський порт Південний навесні цього року на 15% скоротив перевалку зерна - через його причали відвантажено 3,17 млн тонн хліба, що на 14,3% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.

В цілому морські порти України знизили з початку травня на 10% експорт зернових до Єгипту, Китаю, В'єтнаму та інших країн.

Також повідомляли, що бджолярі з усієї країни скаржаться на аграріїв - через теплу зиму, збільшення шкідників і хвороб вони збільшили кількість обробок землі агрохімікатами.

Зазначимо, що аномально тепла і безсніжна зима, відсутність дощів навесні призвели до того, що запаси води на Кримському півострові катастрофічно знизилися: десь не вистачає 30%, а десь – навіть двох третин.

Нагадаємо, що через підвищення середньорічної температури і зменшення кількості опадів під загрозою зникнення в Україні виявилися замкнуті системи: болота, озера і малі річки, де приплив води незначний.

Читайте також:В Україні обвалились ціни на свіжі овочі через закриті ринки