Суспільство
21 травня 2020
За час пандемії щоденні викиди вуглецю повернулись до показників 2006 року
Результати показали, що середньодобові викиди скоротилися на 18,7 млн тонн вуглецю у порівнянні з минулим роком.
news-image
Пандемія коронавірусу викликала масштабне скорочення щоденних викидів вуглецю в атмосферу – аж до рівня 14-річної давнини.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Nature Climat, повідомляє ukrinform.

Підраховане скорочення щоденних викидів вуглецю внаслідок жорстких карантинних обмежень у світі становить за квітень 17%. Це відповідає рівню викидів 2006 року. Загалом же до кінця року цей показник буде ще нижчим», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, результати показали, що середньодобові викиди скоротилися на 18,7 млн тонн вуглецю у порівнянні з минулим роком.

Ми побачимо, що глобальні викиди вуглецю скоротяться як мінімум на 4% в цьому році, а, можливо, і на 7-8 %. У будь-якому випадку, це буде найбільше падіння від показників після Другої світової війни, а, можливо, й взагалі», — заявив співавтор нового дослідження та голова Глобального вуглецевого проєкту Роберт Джексон.

Дослідники встановили, що в країнах, де діють суворі приписи щодо перебування вдома, щоденні виїзди наземного транспорту скоротилися на 50% і на 75% — авіаперельоти. У цих секторах викиди скоротилися на 36% і 60% відповідно. Зниження викидів від наземного транспорту склало 43% від загального зменшення щоденних глобальних викидів у порівнянні з 2019 роком. Це пов'язано з тим, що повітряні перевезення дають менше ніж 3% річних викидів вуглецю, тоді як наземний транспорт майже у 10 разів більше.

Водночас у зв’язку з пандемією коронавірусу і зниженням економічної активності, яку вона спричинила, експерти вже заявляли, що Німеччина досягне своїх цілей щодо захисту клімату у 2020 році.

Раніше повідомляли, що через підвищення середньорічної температури і зменшення кількості опадів під загрозою зникнення в Україні виявилися замкнуті системи: болота, озера і малі річки, де приплив води незначний.

Зазначимо, COVID-19 може спровокувати зростання кількості людей у світі, що голодують, на 130 мільйонів осіб, тобто майже вдвічі.

Читайте також:Світязь зникає: чому раптом висохло найглибше озеро України (фото)