Пасічники скаржаться на мор бджіл через обробку полів агрохімікатами
З кожним роком в Україні масово гинуть бджоли.
news-image

Бджолярі з усієї країни скаржаться на аграріїв - через теплу зиму, збільшення шкідників і хвороб вони збільшили кількість обробок землі агрохімікатами.

Наразі Україна входить до п'ятірки найбільших експортерів світу: підприємства продають меду на понад 100 мільйонів доларів на рік. Утім, наразі українські пасічники стикнулися з великою проблемою - мором комах.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Україна лідера з експорту меду: країна третя після Китаю та Аргентини. В українському бджільництві працюють близько сотні тисяч людей, які тримають близько чотирьох мільйонів вуликів. Крім меду, бджолярі продають пилок, маточне молочко, пергу, прополіс і віск", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лідерство тримає країна завдяки українським бджолам і пасічникам, які вже декілька років поспіль тримають світове лідерство попри велику проблему.

Річ у тому, що з кожним роком в Україні масово гинуть бджоли. "Цьогорічні масштаби вражають. Комахи гинуть на очах у пасічників. Бджолярі з усієї країни скаржаться на аграріїв. Через теплу зиму, збільшення шкідників і хвороб вони збільшили кількість обробок землі агрохімікатами. Лише за місяць мор бджіл став проблемою всієї країни", - підкреслює видання.

Лише бджоляр Анатолій Єременко з Полтавської області втратив половину своїх бджіл. Усе через оброблення поля поруч із його пасікою.

Я виїхав до них на поле, просив перенести цей обробіток у вечірній час, коли вже бджола злетиться по своїх домівках", - каже пасічник.

Утім, його прохання не почули, а тому бджола почала гинути на очах.  На цьогорічний врожай Анатолій уже не розраховує, адже льотні бджоли померли.

Мор бджіл – це не лише втрата медового врожаю, а й майбутні проблеми самих аграріїв. Разом із бджолами гинуть й дикі запилювачі. Утім, аграрії не можуть відмовитись від оброблення полів - інакше втратять свої врожаї. Кількість паразитів і хвороб рослин збільшилася, а от аграрії повинні шукати шляхи боротьби з ними.

Аграрії просять не скидати всю провину на них, а шукати компроміс. Як, наприклад, у Тернопільській області. У господарстві фермера Богдана Олійника поля та сади обробляють лише вночі та ввечері.

Коли бджола не літає, коли вона у вулику. Коли можна було застосувати той інсектицид, щоб не шкодило. Треба попередити всіх пасічників. Вони про це мають знати", - наголосив чоловік.

Конфлікт бджолярів та аграріїв може коштувати Україні світового лідерства в експорті меду. Зникнення бджіл - це також загроза для людей. Екологи вже назвали бджіл найважливішими для збереження екосистеми планети. Адже від 60 % до 90% їжі ми отримуємо завдяки опилювачам.

Також повідомляли, що проблема мору бджіл через отрутохімікати, якими обробляють поля, зараз надто гостро стоїть у всьому світі. В Україні вже не перший рік пасічники втрачають цілі пасіки і потім не можуть добитись ніякого відшкодування своїх збитків. Долею бджіл нарешті перейнялися народні депутати і подали до Верховної Ради проект закону, який передбачає кримінальну відповідальність за отруєння медоносних комах.

Раніше писали про прості способи, завдяки яким легко вдасться визначити, наскільки висока якість продукту, в домашніх умовах.

Читайте також:Андрій Рева: «Був час коли фермерів знищували, тепер держава повинна їх виростити знов»