Політика
20 травня 2020
Прес-конференція Володимира Зеленського. Пряма трансляція
Це друга велика зустріч Зеленського з пресою.
news-image

Сьогодні, 20 травня 2020 року, через рік після вступу на посаду президента Володимир Зеленський дає прес-конференцію, яку транслює преслужба Офісу Президента.

Володимира Зеленського було обрано президентом України в другому турі виборів 31 березня 2019 року. 

Це друга велика зустріч Зеленського з пресою. 

Через епідемію коронавірусу кількість журналістів на прес-конференції Зеленського обмежено. 

Конференція відбувається в режимі запитання-відповіді. 

Пропонуємо вашій увазі тезисно відповіді президента на запитання. 

Про Донбас, Путіна, Крим і війну: Ми не відпускаємо в вільний простір питання повернення наших людей, питання повернення наших територій. В цих умовах зараз складно. Але і з Німеччиною, і з Францією з усіма ми говорили. Всі підтримують, що одразу після спаду COVID-19 у нас повинна бути зустріч в Нормандському форматі.

Що стосується президента Росії. Ми нічого з цим не зробимо, ми повинні з ними говорити, повинні домовлятись. Мінський формат пріорітет, але ніхто не відміняє будь-який інший формат. Ми готові до будь-якого формату, який може приблизити нас к кінцю війни і поверненню наших територій.

Суспільство по різному оцінює перемовини з Путіном. Я впевнений, що ми повинні це робити, не скидуючи Мінськ, а паралельно окремим треком. Є деякі речі, які ти можеш зрозуміти тільки коли ти сам на сам. Є деякі відповіді, які ти можеш і хочешь і бажано почути, тільки коли ти сам на сам для того, щоб зробити вже стовідсоткові висновки і йти по іншому плану – по плану "Б.

Чесно кажучи, я сказав на нормандській зустрічі Путіну: я відчуваю, що РФ не хоче обговорювати питання Криму. Але ми пам’ятаємо, що це наша земля, це наш народ. І, можливо,  цих майданчиків вирішення питання недостатньо для того, щоб говорити про Крим.

Про фінансове забезпечення медиків: Питання забезпечення медиків зарплатами зараз у пріоритеті, надбавки продовжують зараховувати. 

Це пріоритетне питання, щоб ми забезпечили наших медиків заробітними платами, які ми обіцяли. Дійсно, як я і обіцяв, в усіх областях усім медичним працівникам, які борються з Covid-19 буде забезпечена заробітна плата у розмірі 300% збільшення. У мене є інформація на 2 дні тому, у 15 областях України повністю виплачені заробітні плати у тих рамках, про які я доповідав і обіцяв нашим медичним працівникам. У 15 областях усі медичні працівники, які боролися з Covid-19, ми не можемо забезпечити 300% усіх медиків нашої країни, на жаль.

Про проєкти розвитку і будівництва: Згортання великих програм не відбудеться через коронавірус, я пишаюся зокрема програмою великого будівництва. Ми в 9 разів збільшили кількість доріг, які побудуємо. До своєї каденції ми побудуємо усі місцеві дороги. Я хочу стати тим президентом, який відбудує усі дороги. Я збираюсь жити в Україні і після своєї каденції і хочу їздити по дорогах і щоб люди бачили, і мені не було соромно.

Садочки, школи - усе будується, можливо, зараз, трішки щось пригальмувалося, але будівництво триває.  Усі 210 приймальних відділень завдяки грошам Газпрому цього року ми повинні побудувати.

Що стосується середньої і великої приватизації. Все готово. Все буде проводитися після COVІD -19. Перший об'єкт - готель"Дніпро" - готовий. Як ми і обіцяли, ми почали з Дуса.

Також ми шукаємо гроші на будівництво мостів в Україні. Нам потрібно 3 мільярди доларів на цю програму. 1900 мості лише у Івано-Франківській області.

Ми започаткували програму по будівництву 25 спортивних комплексів для кожної області. Назвати їх потрібно буде на честь сучасних спортивних легенд України.

Загалом, я пишаюся нашими темпами великого будівництва.  

Про інвестиційний офіс: Інвестиційний офіс відкриємо в кінці вересня. Взяли керівника туди пана (Левана, - ред.) Варшаломідзе, який будував Батумі. Інвестиційний офіс, там зараз йде зміна кадрової політики. Тому ми прийняли рішення - один і окремий офіс буде працювати у вересні і тільки він буде займатися інвестиціями. Перший свій план я вже погодив план на 18 місяців швидких інвестицій в Україну в розмірі 7 мільярдів доларів США. Є вже зрозумілі кампанії, зрозумілі люди і нараховані ці цифри.

Про скандал з Єрмаком: Пан Єрмак є моєю довіреною особою, я йому довіряю. Не розумію, про яких кумів йдеться.

Про скандал щодо глави свого офісу Андрія Єрмака, чий брат нібито торгував посадами в держструктурах: Для мене це порожня справа. Я знаю, хто проводив ці записи, я знаю, для чого. Я знаю, хто хотів шантажувати мене особисто і Єрмака цими записами. Я знаю, хто це зробив. Не готовий зараз говорити [хто саме], оскільки триває слідство, але я знаю відповідь. Як би там слідство не закінчилося, у мене є відповідь. Повна. Частково там є відповідь, чому я звільняю деяких людей.

Дуже складно знайти нам міністра освіти, міністра енергетики. Яку б людину ми не взяли, на наступний день ЗМІ пишуть: це точно людина Ахметова.

До дискредитації Єрмака і мене особисто готувалися з літа-осені минулого року. Не порожньо те, для чого це зробили, не порожньо, хто має таку техніку. У держави є така техніка, так. Тому все це не порожньо.

Про дії українських військових на Донбасі: Я ніколи не закликав, щоб наша армія не стріляла, але першими стріляти ми не будем. Ми пропонували на Донбасі людям допомогу, у них ж немає захисту, немає інфекційних лікарень. 

Про Порошенка: Що стосується вироку пану Порошенку, то усе ще попереду, їх чекає багато пригод, це повноваження не мої, а суду. 

Про Авакова: З приводу Арсена Борисовича. Він не є моїм кумом, але сьогоднішня відповідальність його — справа Павла Шеремета, він почав цю справу, він повинен довести її до кінця.

Про відповідальність за вбивства: За мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання, хто замовив Гандзюк. У нас є відповіді - ми знаємо, хто замовив. Зараз цю справу повністю передали до суду. І суд - я впевнений - винесе справедливий вердикт і замовники - не замовник, а замовники - сядуть за ґрати.

Про вплив олігархів: Я хочу, щоб олігархи жили і працювали за законом. Зараз ситуація із впливом олігархів на країну змінюється, а підтвердження тому — відсутність «теплих ванн» для президента у ЗМІ, які контролює великий бізнес.

З приводу того, як до мене відносяться люди — я спокійний. Чи задоволений я всім, що зробив — ні.

Про місцеву владу: Народовладдя повинно бути. Розчаровує люди. Я не знаю, як говорити, коли міський голова має 19 кримінальних проваджень. Я за один стіл з такими бандитами не сяду. Я думаю, що він поводився некоректно"(Зеленський прокоментував рішення мера Черкас Анатолія Бондаренка послабити карантин до рішення уряду).

Про поїздку в Оман: Це була моя приватна поїздка. Туди спочатку полетіла моя сім’я, родина оплатила й номер у готелі, я там перебував три доби, а потім я швидко прилетів до України, коли дізнався, що Іран збив літак МАУ. В Омані планувалося багато зустрічей, тому що Україна навіть не мала посла в цій країні.

Про коронавірус: Я думаю, що через місяць все заспокоїться, я думаю, що за місяць ми зможемо вийти з усіх етапів коронавірусу, якщо не буде другої хвилі, Тому що першу хвилю ми пройшли. Не хочеться, щоб була друга хвиля. Це вже не залежить від держави, трішечки від місцевої влади, щоб вони були спокійніші і щоб люди пам'ятали, що інфекція не скінчилась.

Ця інфекція COVID-19 показала нам, які захворювання у нас є в держапараті. Одразу після «ковід» будуть рішучі кроки, зараз я не можу нікого звільнити, бо там завалиться процес.

Пресконференція Зеленського тривала 3 години.

Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 12-13 травня 2020 року, третина населення оцінюють напрям руху країни як правильний, а половина – як неправильний, ще 17% не змогли відповісти. Більш позитивно оцінюють ситуацію молоді респонденти, прихильники президента Зеленського та партії «Слуга народу».

Також стало відомо, що Зеленський може знову балотуватися у президенти. Сергій Трофімов не відкидає можливості того, що Володимир Зеленський буде повторно балотуватися на посаду президента.

Раніше ми повідомляли, що в Україні не змінюватимуть дату проведення місцевих виборів. "Слуги народу" заключили "джентельменську угоду" з Кабміном щодо проведення місцевих виборів.

Читайте також:Зеленський розглядає можливість перезавантаження всієї влади