Суспільство
18 травня 2020
Джамала розповіла, як її родину виселили з Криму 18 травня 1944 року
Співачка розповіла про те, як у 1944 році, 18 травня, її прабабусю з п’ятьма маленькими дітьми на руках виселили з Криму.
news-image

Джамала розповіла про те, як у 1944 році, 18 травня, її прабабусю з п’ятьма маленьким дітьми на руках виселили з Криму. Про це співачка написала у Фейсбук.

Хочу розповісти вам про 18 травня 1944 року. Це дуже особиста історія. Це трагедія моєї родини. Зранку 18 травня мою прабабусю Назилхан з п’ятьма маленьким дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили до Середньої Азії. В той час коли мій прадідусь був на війні:( Їхали вони в жахливих умовах майже два тижні. Найменша дитина, донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку не дали поховати, радянські солдати забрали її у матері, - пише Джамала.

Співачка згадує, що знала свою прабабусю, спілкувалася  з нею.⠀

Мені пощастило, я знала свою прабабусю, дитиною спілкувалася з нею. Хоча я була дуже мала, щоб розпитати більше. Але я пам’ятаю, що мої дідусь і бабуся, мої батьки розповідали історію цього дня. Щоб ми з сестрою знали і пам’ятали", - йдеться у повідомленні.

Джамала розповідає, що у той час багато людей загинуло, зникли безвісти. 

Багато людей загинуло, зникли безвісти, не народились... переписана і загублена справжня історія, знищена архітектура, культура. Неможливо оцінити всі втрати. Найменше, що ми всі можемо зробити - пам’ятати. ⠀У нас з татом була традиція - кожного 18 травня ми їздили на мітинг в Сімферополь. Це був не тільки День пам’яті, це був день зустрічей. Багато родичів, друзів зустрічались на площі. Дуже хочу, щоб мій син, як колись і маленька я, приходив на площу в Криму і вшановував пам’ять померлих. Щоб він знав і пам’ятав історію кримськотатарського народу", - додала Джамала.

Як ми писали, 18 травня, в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар.

Нагадаємо, у Херсоні відкрили перший на материковій Україні пам'ятний знак, присвячений жертвам геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також:Суд вирішив допитати Порошенка і Яценюка у справі про втрату Криму