Суспільство
18 травня 2020
Носіння маски для обличчя може допомогти коронавірусу проникнути у мозок
У разі носіння маски вірусам, випущеним після закінчення терміну придатності, не буде надана можливість втекти, і вони будуть далі збиратися в носових проходах.
news-image

Нові дані свідчать про те, що носіння маски для обличчя може допомогти коронавірусу проникнути у мозок і створити більшу загрозу для здоров'я, пише ТСН з посиланням на Science Times.

Колишній нейрохірург, доктор Рассел Блейлок, попереджає, що маски для обличчя не можуть повністю захистити людину від захворювання і зараження патогенами. Він додає, що це також може нести серйозну загрозу для здоров'я, тому тільки хворі люди повинні носити маски для обличчя.

З початку пандемії коронавірусу люди всюди носили захисні засоби, такі як маски і рукавички. Клініка Клівленда стверджує, що рукавички не захищають від вірусів і не дозволяють вам доторкатися до всього, що знаходиться в межах досяжності. Однак мікроби, які потрапляють в ваші рукавички, можуть переноситися на всі інші поверхні, до яких ви торкаєтеся.

Тепер, навіть маски для обличчя стикаються з тією ж критикою. Доктор Блейлок каже, що вірусам, що видихаються, маска не дає шанс вирватися. Він каже, що вірус буде далі концентруватися і циркулювати в носових проходах і врешті може потрапити у мозок.

Комісія з контролю і профілактики захворювань раніше радила тільки хворим носити захисні маски, але пізніше рекомендували усім носити її, оскільки з'ясувалося, що деякі з них можуть бути безсимптомними носіями вірусу. 

В кількох дослідженнях вивчали небезпеку носіння лицьової маски, особливо впродовж тривалого часу. Вони включають підвищення опору дихальних шляхів, накопичення вуглекислого газу, гіпоксію або недостатнє постачання киснем, головні болі і навіть інші небезпечні для життя ускладнення.

У дослідженні, проведеному Національною університетської лікарнею Тайваню, було виявлено, що використання масок N-95 у медичних працівників викликає гіпоксемію, низький рівень кисню в крові і гіперкапнію та інші ускладнення.

В іншому дослідженні повідомлялося про появу головного болю у медичних працівників, які використовують ту ж захисну маску для обличчя. Також було виявлено виявлено, що вагітні жінки в масках N-95 мають проблеми з диханням, пов'язані з використанням маски.

Дослідники припускають, що переваги використання масок N95 для запобігання скороченню інфекційних захворювань повинні бути співставлені з можливими респіраторними наслідками, пов'язаними з тривалим використанням масок N95. 

Нові дані показують, що в деяких випадках коронавірус може проникати в мозок. У разі носіння маски вірусам, випущеним після закінчення терміну придатності, не буде надана можливість втекти, і вони будуть далі збиратися в носових проходах. Це дозволяє вірусу проникати в нюхові нерви і подорожувати далі, в досягаючи мозку.

За словами доктора Блейлока, не варто нападати або критикувати здорових людей, які не носять масок, оскільки дослідження показують, що це може бути мудрим вибором в кінці кінців.

Нагадаємо, більш ніж 120 країн підтримали заклик Австралії провести незалежне розслідування, аби встановити походження коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.

Раніше ми підготували для вас україномовну версію розмови Джо Рогана про те, чи коронавірус створювався в лабораторії

До речі, до Сенату Конгресу США внесли законопроект, який дозволяє президенту Дональду Трампу запровадити санкції проти Китаю за відмову в співпраці при з'ясуванні причин виникнення пандемії коронавірусу. Документ вніс сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Також ми писали, що прем'єр-міністр Бельгії Софі Вілмс оголосила, що відтепер дозволено відвідування близьких друзів і родичів.

Читайте також:У кажанів знайшли ще один вірус: він родич COVID-19