Україна
14 травня 2020
Другий етап пом'якшення карантину запланований на 22 травня - Степанов
Що відкриють?
news-image

На брифінгу 14 травня міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що другий етап пом'якшення карантину запланований на 22 травня (всі етапи розраховані на 10 днів).

На другому етапі очікуються такі пом’якшення:

- дозвіл на проведення спортивних змагань без глядачів, відкриття готелів (без ресторанів, хостели теж не працюватимуть);

- проведення ЗНО;

- запуск громадського транспорту;

- відкриття дошкільних закладів.

МОЗ наголошує, що всі пом’якшення можливі тільки при суворому дотриманні епідеміологічних правил безпеки  — масочного режиму, соціальної дистанції тощо.

Наступний етап буде 22 травня. Перший був 11 травня. Всі етапи ми розраховували, виходячи з 10 днів. Це той термін, за який ми в змозі на основі аналізу інформації чітко визначитися, що ми готові до переходу до другого етапу. Якщо казати про пом’якшення, які саме ми плануємо з 22 травня, виходячи з сьогоднішньої ситуації — дозвіл на проведення спортивних змагань, але без глядачів, це відкриття готелів, окрім хостелів, але без функціювання ресторанів та спортивних залів. Це ЗНО, тобто ми даємо дозвіл, також буде відповідний дозвіл на громадський транспорт та дошкільні навчальні заклади", - сказав Степанов.

Він додав, що це буде визначено у постанові уряду.

Під кожні ці події - або спортивні змагання, або громадський транспорт - у нас будуть чіткі критерії, як саме користуватися транспортом або як проводити ці змагання. І ми будемо вимагати дотримання саме цих правил, бо мова йде про здоров'я та житя українців", - сказав Степанов.

Він поінформував, що загалом передбачено 4 етапи виходу з карантину, кожен з яких буде затверджуватится на основі аналізу ситуації і за конкретними критеріями.

Які критерії ми заклали в кожен етап виходу. У нас є кількість випадків за останні 7 днів на 100 тисяч населення. Це так званий показник інцидентності, тобто при переході на кожен етап цей показник має відповідати певному критерію. Це завантаження ліжок (пацієнтами - ред.) з COVID-19, воно повинно бути не більше 50%. Кількість тестувань ПЛР і ІФА-тестувань, які ми додаємо, на 100 тисяч населення має бути на рівні 15. І кількість нових випадків за останні 7 днів до попередніх 7 днів, або R-показник, який має бути на рівні 0,9-1", - сказав Степанов

Він додав, що всі ці етапи будуть запроваджуватися по формі так званого адаптивного карантину, оскільки в різних регіонах різна ситуація, і відповідно, різні показники.

Тобто ці етапи будуть затвреджені на національному рівні, а вже пом’якшення буде відбуватится в тому числі і на рівні конкретної області", - сказав Степанов.

Як повідомляли, 14 травня в Україні вперше з моменту фіксації захворювання COVID-19 кількість людей, які за добу одужали, більша, ніж тих, що захворіли на COVID-19 - 427 проти 422. Загалом в Україні станом на 14 травня підтверджено 16 847 випадків COVID-19, одужали 4 143 людини, летальних випадків 456.

Зазначимо, Кабінет міністрів вніс коронавірус до списку професійних захворювань медичних працівників.

Читайте також:На Волині після відвідин церкви захворіли 18 людей, одна жінка померла