Політика
8 травня 2020
Дубінський три роки тому намагався отримати румунський паспорт, - ЗМІ
Журналісти показали довідку про реєстрацію запиту Дубінського у відділі з питань громадянства Міністерства юстиції Румунії
news-image

Нинішній народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський понад два роки тому подав документи на отримання громадянства Румунії — скориставшись спрощеною процедурою, яка передбачає наявність румунського коріння.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів Слідство.Інфо.

Журналісти отримали документи, які підтверджують, що у грудні 2017 року Олександр Дубінський подав заявку на отримання громадянства Румунії. Зокрема, надав копії закордонних та українського паспортів, свідоцтво про народження. У відповідь Національне агентство з питань громадянства Румунії присвоїло йому персональний номер.

dubinsky-romania-4-1024x576


Журналісти опублікували копії документів Олександра Дубінського, які підтверджують його наміри набути іноземне громадянство.

Про те, що Дубінський подавався на отримання румунського паспорта, журналістам підтвердило й джерело, яке має зв’язки у Міністерстві юстиції цієї країни.

За даними джерела, для оформлення документів на громадянство народний депутат скористався послугами компанії з Чернівців, яка «за гроші знаходить у вас необхідне румунське коріння».

Її представник у телефонній розмові розповів, що румунський паспорт може вам обійтись у 5-6 тисяч євро. При цьому навіть наявність румунських предків — необов’язкова.

Також джерело повідомило, що отриманням частини документів для оформлення Дубінському громадянства займалась румунська адвокатка Єлєна Замфір.

У телефонній розмові жінка підтвердила, що прізвище Дубінського їй знайоме (запис розмови є в редакції). Втім, розповісти, чи допомагала вона йому з отриманням документів і як саме, вона відмовилась, посилаючись на незнання англійської.

В розмові з румунськими журналістами, за півгодини, вона вже заперечувала і факт знайомства з Дубінським, і співпрацю з ним.

Наразі невідомо, чи завершив народний депутат процедуру з отримання громадянства.


Але в українському законодавстві чітко прописано, що добровільне набуття паспорта іншої держави є підставою для позбавлення українського громадянства. Для народного депутата ж втрата громадянства може стати причиною позбавлення мандату.

Нагадаємо, міський голова Дніпра Борис Філатов в соцмережах почав погрожувати нардепу від «Слуги народу» Олександру Дубинському, звинувачуючи в тому, що останній поширював про нього фейки.

Також повідомляли, що у Олександра Дубінського, який боровся з корупцією в українському політикумі більше 20 квартир, земельні ділянки та значний автопарк.

Читайте також:«Антиколомойський закон» показав, кому насправді служать «слуги народу», - Сергій Савінцев