Як уряд підтримає малий бізнес на період кризи
Мінекономіки має план.
news-image

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України презентувало програми підтримки малого та мікробізнесу, який постраждав від карантину через коронавірус. Наразі основні програми з підтримки полягають у наданні пільгових кредитів.

В уряді обговорять, що робити з єдиним соціальним внеском для тих підприємців, які тимчасово не працюють, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Наразі уряд розширив програму "5 – 7 – 9" та дозволив брати дешевші кредити підприємцям для того, аби підтримати їхню платоспроможність. У межах цієї програми можна взяти кредит під 0% річних для того, аби оплатити існуючі позики у банку.

На ці цілі виділили 35 мільярдів гривень.

За допомогою цієї програми "5 – 7 – 9" держава компенсує підприємцю частину кредитного навантаження. Чим більше робочих місць він створює, тим більшу компенсацію за кредитом отримує.

Програма "Нові гроші"

У межах цієї програми планують видавати пільгові кредити під 3% річних на 2 роки.

Гроші безробітним

Окрім того, уряд виділив на виплати з так званого тимчасового безробіття 4,7 мільярда гривень.

Гроші виплатять тим людям, яких відправили у неоплачувані відпустки через карантин. Виплати здійснюватимуть на рахунки роботодавців за умови, що вони не звільнятимуть своїх працівників.

Зауважимо, що за місяць дії карантинних обмежень в Україні кількість безробітних зросла на 1 – 1,3 мільйона людей. Рівень безробіття сягнув показника, найвищого за останні 15 років.

Питання ЄСВ

Питання єдиного соціального внеску, який роботодавці вимушені сплачувати, навіть не отримуючи прибутків на період карантину, наразі обговорюють з Мінфіном та Мінсоцполітики для "пошуку комплексного збалансованого рішення"

Також Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт, яким пропонують звільнити фізичних осіб-підприємців від ЄСВ за травень. 

В уряді нагадали, що з 11 травня карантин пом’якшується. Тобто низка малих підприємств зможуть повністю або частково відновити свою роботу.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав бізнес подавати свої пропозиції до проекту тимчасових рекомендацій з організації протиепідемічних заходів у закладах, робота яких відновиться при ослабленні карантину.

Американська компанія Uber вирішила згорнути в Україні роботу сервісу доставки їжі й перерозподілити ресурси на ринки в інших країнах, де Uber Eats зростає значно швидше.

Читайте також:Уряд та НБУ представили Президенту перші програми допомоги малому бізнесу на час епідемії COVID-19