Iнтерв’ю
30 квітня 2020
Наталія Королевська: «Особисто я 9 травня відзначатиму на Донеччині у місті Слов'янськ»
Королевській дуже прикро, що через ситуацію, яка склалася через пандемію, неможливо буде відсвяткувати 9 травня як належить і як того заслуговують ветерани.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Наталією Королевською, народною депутаткою ІХ скликання від партії “Опозиційна платформа - За життя”, головою Національної платформи "Жінки - за мир!". 

Кор.: Уряд планує до кінця тижня частково відкрити продуктові ринки в Україні. Чи треба також відкрити господарські ринки та за яких умов якщо так, або коли їх мають відкрити?

Наталія Королевська: Так, на нашу думку сьогодні необхідно вжити всіх заходів для того, аби, як мінімум, продуктові ринки почали працювати – це сотні тисяч робочих місць по всій країні, це споживацький попит, це заробітні плати та підтримка економіки, це можливість купувати якісну продукцію та збувати її для виробників. Звісно, роботу ринків необхідно відновлювати виключно з суворим дотриманням усіх протиепідемічних норм, але це потрібно робити.

Чому продуктові мережі можуть працювати, а продуктові ринки – ні? Якщо уряд не знаходиться у змові із великим бізнесом, то він має негайно відновити роботу ринків. Тому що зараз усе говорить про те, що прикриваючись карантином влада допомагає окремим бізнесменам істотно збільшувати свої статки, в той час, коли решта підприємців вимушено не працюють, неймовірним темпами скорочуються робочі місця, а у людей закінчуються гроші. Карантин не може бути страшнішим за саму пандемію.

Тому ми вимагаємо, аби було розпочато процес розумного виходу із карантину – через підтримку малого та середнього підприємництва, соціальну допомогу людям та запуск базових галузей економіки. Ситуацію залишати у існуючому сьогодні стані неприпустимо – у всьому світі скоро з’явиться колективний імунітет до коронавірусу, а в українців – до дурісті цієї влади.

Кор.: Чи плануються якісь заходи до 9 травня і якщо так, то що саме і в якому форматі?

Наталія Королевська: 9 травня – великий день для нашої країни, день Великої Перемоги. Цьогоріч ми відзначатимемо 75 річницю подвигу наших пращурів і дуже прикро, що ситуація, яка склалася через пандемію, завадить відсвяткувати цей день як належить і як того заслуговують наші ветерани. Щороку ми організовували урочисті концерти та вітали ветеранів Великої Вітчизняної Війни.

Але цього року ми не залишимо ветеранів без уваги – організований нами Громадський штаб по боротьбі з коронавірусом докладе всіх зусиль, аби волонтери привітали максимальну кількість ветеранів Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської, Луганської, Донецької та решти областей України.

Особисто я 9 травня відзначатиму на Донеччині у місті Слов’янськ – цій традиції вже більше шести років. І цей рік не стане виключенням – ми обов’язково покладемо квіти до могили невідомого солдату та привітаємо живих свідків перемоги, звісно, із дотриманням усіх вимог соціального дистанціювання. Ветерани Великої Вітчизняної Війни – це символ нашого народу, приклад патріотизму, героїзму, відданості та віри у свою країну. І ми зобов’язані зберегти цю частину нашої славетної історії.

Кор.: Чи достатньо влада соціально підтримала людей під час карантину? Що б Ви додали до підтримки населення, а що можна було й не давати людям, а направити на допомогу іншим, наприклад лікарям?

Наталія Королевська: Я не побачила в діях влади хоча б якоїсь соціальної підтримки людей – навіть ту тисячу гривень, яку обіцяли пенсіонерам, виплачувати почали лише після нашого тиску тривалістю в місяць. Людей, фактично, покинули на призволяще, закривши по домівках – без підтримки та допомоги. Замість турботи з боку держави ми отримали продуктове та аптечне мародерство – захмарні ціни на продукти, ліки та засоби індивідуального захисту.

Держава фактично самоусунулася від вирішення цих проблем, а сам уряд засів у глибокий карантин. Фактично сьогодні спекулянти перемогли Уряд. Ми, зі свого боку, надали уряду свій антикризовий план та зареєстрували всі необхідні для його реалізації законопроекти.

Ми не словом, а ділом показали владі – за рахунок чого можна знайти гроші у державному бюджеті та на які статті їх спрямувати, аби забезпечити захист медпрацівників, які знаходяться на передовій боротьби з епідемією, соціально захистити людей, забезпечивши їм належну фінансову допомогу та звільнивши від необхідності сплачувати по платіжкам на час карантину, та як захистити економіку – шляхом підтримки підприємництва, підтримки національного виробника та впровадження якісних моделей пільгового кредитування та адекватної тарифної політики.


Кор.: Яка ваша думка про уроки по телебаченню - чи достатня їх кількість та якість?

Наталія Королевська: Я вважаю, що це дуже корисна і правильна ідея, але як і більшість хороших ідей в нашій країні – її реалізація залишає бажати кращого. Більше того, онлайн-уроки наглядно продемонстрували недолугість освітньої реформи, яку ми намагаємося скасувати через конституційний суд, як і частину пенсійної реформи та реформу медицини, яка не просто непрофесійна – вона напряму загрожує здоров’ю нації і коронавірус це також довів.

Дуже велика проблема влади останніх років – відсутність стратегічного та професійного підходу. Ніхто не говорить, що нашій країні не потрібні реформи, але нам точно не потрібні реформи заради реформ! Необхідно мислити на декілька кроків, декілька десятиліть вперед і дуже чітко розуміти, які результати матиме те, чи інше державне рішення!

Наші люди заслуговують набагато більше ніж те, що влада пропонувала їм вчора і сьогодні. І навколо цього потрібно об’єднувати всі зусилля – люди найбільша цінність України і навколо цього має будуватися вся державна політика.

 

Також ми писали, що парламент розблокував зміни до регламенту, які обмежують кількість правок до законопроєктів.

Як стало відомо раніше, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила зі спеціальною заявою через можливе призначення на посаду віцепрем’єра України колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі

Читайте також:РФ спробувала послабити санкції: Україна заблокувала в ООН маніпулятивну резолюцію Росії