Події
28 квітня 2020
В'ятрович йде на допит в ДБР через організацію міжнародного форуму з Голодомору
Його викликали в зв'язку з організацією міжнародного форуму з нагоди 85-х роковин Голодомору в 2018 році.
news-image

Народний депутат України Володимир В'ятрович у вівторок йде на допит у Державне бюро розслідувань, куди його викликали в зв'язку з організацією міжнародного форуму з нагоди 85-х роковин Голодомору в 2018 році.

Про це розповів народний депутат в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна":

ДБР кваліфікує організацію міжнародного форуму "Україна пам'ятає, світ визнає" з нагоди 85-х роковин Голодомору в 2018 році, як "зловживання службовим становищем, що загрожує 5-8 роками в'язниці", - розповів депутат.

В'ятрович також повідомив, що в понеділок Шевченківський районний суд Києва відхилив його скаргу на бездіяльність ДБР, яке відмовилося внести до Єдиного державного реєстр досудових розслідувань відомості за фактом про можливе кримінальне правопорушення глави Офісу президента Андрія Єрмака і представника України в Тристоронній контактній групі в Мінську, другого президента України Леоніда Кучми.

Він нагадав, що 23 квітня цей же суд задовольнив аналогічну скаргу про бездіяльність СБУ і зобов'язав Службу внести цю інформацію до Реєстру і почати розслідування за фактом можливої державної зради з боку Єрмака і Кучми.

У СБУ агентству "Інтерфакс-Україна" тоді зазначили, що виконають рішення суду, за яким зобов'язані зареєструвати провадження за фактом можливої державної зради Єрмака і Кучми під час переговорів у Мінську.

"У такому разі, як і завжди, СБУ буде діяти виключно в рамках закону", - сказали в прес-центрі спецслужби.

Як повідомлялося, 11 березня 2020р на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську, на якому були присутні керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник керівника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак, сторони досягли домовленостей з питань обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, одночасного відкриття КПВВ у населених пунктах Золоте і Щастя, введення "Консультативної ради".

Як повідомляє Офіс президента України на своїй сторінці в Facebook, сторони домовилися надати в ТКГ перелік осіб, які підлягають взаємному звільненню, "маючи на увазі необхідність завершення зазначених звільнень у найкоротші терміни".

Також у ТКГ повинні бути представлені остаточно узгоджені списки осіб, які підлягають процедурі взаємного звільнення, включно з результатами верифікації, проведеної Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з безумовним і безперешкодним доступом представників МКЧХ до певних осіб на територіях України та ОРДЛО.

У повідомленні також зазначено, що ТКГ вирішила внести "Консультативну раду" в складі політичної підгрупи ТКГ, і дане рішення буде підписано після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини про виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі 9 грудня 2019 року в Парижі.

В'ятрович очолював Український інститут національної пам'яті з березня 2014 року до вересня 2019 року.

Раніше Держдеп США у своїй заяві щодо вшанування жертв Голодомору в Україні пов’язав дії радянського режиму проти українців із сучасною агресією РФ.

Також повідомляли, що закон про День пам'яті українського Голодомору визнає геноцидом штучний голод 1932-33 років, повідомляє посольство України в Канаді.

Читайте також:Володимир В'ятрович: Те, що зробили Кучма і Єрмак у Мінську - державна зрада