Політика
27 квітня 2020
Шмигаль прокоментував звільнення керівників митниці і податкової
Кабінет міністрів у п'ятницю ухвалив рішення про звільнення керівників цих двох служб.
news-image
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що ситуація у митній та податковій службах вимагає комплексного підходу, а не просто звільнення топчиновників.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Наразі ситуація вимагає комплексного підходу, а не просто звільнення топчиновників. Сама по собі заміна керівництва мало що змінює. Потрібно більш рішуче впроваджувати інституційні зміни. Зараз Кабінет міністрів перебуває в процесі підбору ефективних команд, які зможуть реалізовувати цю роботу в надскладний час», - заявив Шмигаль.

Він нагадав про те, що у п'ятницю, 24 квітня, Кабінет міністрів ухвалив рішення про звільнення керівників цих двох служб.

Уряд вжив такі заходи, адже робота митниці та податкової — це, перш за все, питання економічної безпеки країни. Тут не може бути ніяких виправдань. Бюджет-2019 показав один із найгірших показників по надходженнях за останні роки. Ми бачимо, що ситуація в 2020 році не покращилася, і не тільки через коронакризу», - підкреслив Прем'єр-міністр.

Шмигаль запевнив у тому, що уряд також підтримує створення парламентом Тимчасової слідчої комісії щодо перевірки інформації про можливі зловживання у податковій та на митниці за останні роки.

Це і є реальний «аудит держави», який ми готові проводити разом із народними депутатами. Водночас я закликаю правоохоронні органи прозоро провести розслідування інформації щодо можливих махінацій у митній та податковій сферах. І поставити крапку в цьому питанні», - зазначив він.

Кабінет міністрів опублікував постанови про звільнення голови Державної митної служби Максима Нефьодова та голови Державної податкової служби Сергія Верланова одразу після їх прийняття 24 квітня.

Нагадаємо, раніше голова Державної митної служби України Максим Нефьодов, а також три його заступники протягом декількох місяців отримували надбавку у розмірі 300% окладу "за інтенсивність праці" і ще по 300% окладу "за виконання особливо важливої роботи".

Раніше Державне бюро розслідувань почало проти голови Державної митної служби Максима Нефьодова кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість".
 
Також повідомляли, що на новій митниці, яку всім платникам податків так голосно пообіцяв її глава Максим Нефьодов, працюють всі ті ж старі кадри, які у своїх послужних списках мають кримінальні справи за хабарі, перевищення службових повноважень. Вони примудрялися порушувати державну таємницю, а деякі притягувалися до дисциплінарної відповідальності по 13-17 разів.