Події
7 квітня 2020
Горить по всій країні - ДСНС
ДСНС закликає громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах.
news-image

Рятувальники нагадують, що легковажне ставлення, примножене на небезпечні для екосистем погодні умови, у більшості випадків може призвести до катастрофічних наслідків, зокрема, й загибелі людей. А те, що основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор — можна легко підтвердити вражаючими статистичними показниками. Про це повідомлено на офіційному сайті ДСНС.

Лише за минулу добу маємо 787 випадки загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! Вогонь пройшов 924,93 гектари. Горить по всій країні", - наголошують рятувальники. 

Так, 5 квітня о 15:35 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в лісовому масиві між селами Нижчі Вовківці та Розсоша Хмельницького району Хмельницької області. 

Всього до ліквідації загоряння було залучено 4 одиниці спецтехніки та 18 чоловік особового складу ДСНС.

А 4 квітня на пункт зв’язку 22-ї Державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про те, що в с. Закомірня Хорошівського району Житомирщини горіла суха трава та вогонь вже впритул підійшов до будинків.

Спільними зусиллями вогнеборців та селян пожежу було ліквідовано. Вогнем знищено 3 пустуючі та 1 господарчу будівлі, а також 4 га сухої рослинності.

Загалом за вихідні рятувальники 33 рази виїжджали на гасіння сухої трави, комишу та самосівів на відкритих територіях загальною площею 71 га.

Водночас, за останню добу рятувальникам Київщини довелось не легко, адже вони залучались до ліквідації 129 пожеж у екосистемах. Найзапеклішу боротьбу с полум’ям вели Білоцерківський, Сквирський, Кагарлицький, Володарський, Тетіївський, Баришівський, Ставищенський райони.

Загальна площа ліквідованих пожеж в екосистемах становить 169, 4 га.

Також протягом доби, що минула, рятувальники Кіровоградщини 13 разів залучались на гасіння пожеж сухої рослинності та сміття. Такі випадки стались у Добровеличківському, Знам’янському, Петрівському, Олександрівському, Новомиргородському районах, містах Олександрія та Кропивницький. Загальна площа загорянь становить близько 0,8 га.

А 4 квітня о 15:02 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання сухостою поблизу селища Саксагань П’ятихатського району Дніпропетровщини.

Прибувши на місце, рятувальники встановили, що пожежа виникла на відкритій території, та горить суха трава. Площа пожежі склала 3,5 га.

Того ж дня були ліквідовані загоряння настилу в лісі та сухої трави на полі загальною площею 10 га біля с. Євминка Козелецького району, що на Чернігівщині. Загалом, до гасіння пожежі було залучено 98 працівників та 18 одиниць техніки, з них від ДСНС України 24 чоловіка особового складу та 6 одиниць спеціальної техніки. Крім того, працювала авіація Спеціального авіаційного загону ДСНС України м. Ніжин, а саме два пожежні літаки АН-32П.

Шановні громадяни! Будьте максимально відповідальними у пожежонебезпечний період, коли суха рослинність спалахує від найменшої іскри та пожежа може поширитись на великі території, знищуючи все на своєму шляху. Служба порятунку закликає вас не випалювати сухостій, минулорічне листя та сміття.


Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;

  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;

  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;

  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;

  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків", - закликають рятувальники.

У Чорнобильській зоні відчуження 4 квітня сталася лісова пожежа.

В смт. Чорноморське (Одеська область) в будівельному вагончику виникла пожежа, внаслідок якої загинуло три людини.

Читайте також:Пожежа у Чорнобильській зоні триває четвертий день