Події
7 квітня 2020
Верховний суд Великої Британії відмовив Коломойському
Позов ПриватБанку до екс-власників по суті розгляне Високий суд Англії
news-image

Верховний суд Великої Британії відмовив у задоволенні клопотань, поданих екс-власниками Приватбанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим про дозвіл оскаржити рішення Апеляційного суду від жовтня 2019 року, яке підтвердило юрисдикцію англійського суду розглядати позов ПриватБанку до екс-власників, повідомив банк у вівторок.

Таким чином, у пана Коломойського, пана Боголюбова та компаній більше немає жодних способів оскарження, тому позов банку надалі розглядатиметься по суті у Високому суді Лондона. Банк впевнений, що в кінцевому підсумку йому вдасться відшкодувати понад $ 3 млрд", - зазначається в прес-релізі ПриватБанку.

Згідно з ним, у рішенні, ухваленому 6 квітня 2020 суддями Рідом, Брігсом та Сейлсом, Верховний суд підтвердив, що у задоволенні клопотань щодо дозволу на оскарження має бути відмовлено "оскільки клопотання не стосуються питань права, які мають розглядатися в цей момент".

Верховний суд також зобов'язав Коломойського, Боголюбова та шість компаній, зареєстрованих в Англії та на Британських Віргінських Островах, відшкодувати витрати, понесені ПриватБанком через їхні невдалі клопотання.

Нагадаємо, націоналізований у грудні 2016 року ПриватБанк через рік подав позов до Високого суду Лондона проти екс-власників Коломойського та Боголюбова, а також імовірно пов'язаних із ними британських компаній, і домігся припису суду про всесвітній арешт їхніх активів на суму понад $ 2,5 млрд.

Однак, Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року позов ПриватБанку визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, вважаючи, що його було подано проти британських компаній, щоб притягнути до провадження Коломойського та Боголюбова. Банк оскаржив це рішення, і Апеляційний суд Англії та Уельсу 15 жовтня 2019 року став на його бік. Припис суду про всесвітній арешт активів залишилося в силі до винесення судового рішення по суті.

Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що "банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування $ 1,9 млрд (включно з відсотками - $ 3 млрд), як заявлено в позовних вимогах. Коломойський і Боголюбов намагалися оскаржити це рішення у Верховному суді.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку Коломойського та Боголюбова, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, у результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.

Раніше колишній Генеральний прокурор Руслан Рябошапка у справі мільярдера Ігоря Коломойського проти ПриватБанку закликав дотримуватися презумпції невинуватості.

Зазначимо, олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов виявилися одними з кінцевих бенефіціарних власників двох компаній з виробництва зброї та боєприпасів – ТОВ "Таргет-М" і ТОВ "Рокіт-М".

Також зазначалось, що ПриватБанк почав підготовку до продажу гірськолижного курорту Буковель, який знаходиться на балансі банку після націоналізації.

Читайте також:Максим Куляєв: «Антиколомойський закон - о, це буде корида! Справжнє видовище!»