Світ
6 квітня 2020
CNN: В Нью-Йорку близько 25% пацієнтів лікарень з COVID-19 помирають
Помирає дуже багато людей, біля лікарні в Нью-Йорку, в якій побували журналісти, припарковані дві вантажівки з морозильниками.
news-image

Відділення екстреної допомоги. Минає 40 хвилин. За цей час у шести пацієнтів зупинка серця. Четверо з них померли до того, як їх забрали з кімнати, пише УНІАН з посиланням на CNN.

Крик екстреного сигналу "код 99", який подає система тривоги лікарні, прозвучав ще п'ять разів за менш ніж годину після того, закликаючи лікарів спішити до пацієнта, якому потрібна реанімація. Це не хаос, але для стороннього спостерігача схоже на пекло.

Вони настільки хворі, що ми втрачаємо їх за мить. Настільки вони хворі", - сказала CNN лікар Джулі Ісон.
Вони говорять з вами, а потім за лічені хвилини ви вже пхаєте трубку в їхнє горло, сподіваючись, що вдасться встановити систему вентиляції так, щоб це насправді допомогло", - додає вона.

Видання пише, що такою є правда про те, що коронавірус робить з тисячами американців і, вірогідно, зробить ще з тисячами. Ніхто цього не бачив, тому що відвідувачів не пускають в лікарні. Всім радять лишатися вдома. Журналістів CNN запросили стати свідками подій в Університетського госпіталю Брукліна в Нью-Йорку, який входить в структуру SUNY Downstate Health Sciences University.

Всі пацієнти в цій клініці - це виключно ті, хто підхопив новий коронавірус. В місті три такі клініки за розпорядженням губернатора Ендрю Куомо. Кількість людей, які потрапляють у відділення екстреної допомоги, менша, ніж до початку пандемії. Але це лише тому, що всі вони страждають від COVID-19. 

Такі пацієнти в гіршому стані і рівень смертності серед них вищий. Майже 25% пацієнтів, які потрапили в лікарню з вірусом, померли", - повідомляє CNN. "Справа не в лікарні, а в природі хвороби", - сказав доктор Лоренцо Паладіно.

Зараз в клініці немає людей зі зламаними кістками чи кишковими інфекціями. Лікарі багать лише пацієнтів, яким важко дихати, тому що вони заразилися коронавірусом, який став причиною спалаху пандемії по всьому світі. В Нью-Йорку спалах наближається до свого піку.

Лікарі SUNY Downstate кажуть, що кожного дня пацієнтів стає дедалі більше.

Потік невблаганний", - сказав Паладіно.

 І на відпочинок немає часу. Репортери CNN бачили, як працівник лікарні закрив мішок з мертвим пацієнтом. Через 30 хвилин тіла вже не було, а ліжко, на якому воно лежало, було знезаражене. Тут поклали нового дуже хворого чоловіка з кашлем і кисневою маскою на обличчі.

З 400 людей у лікарні, у яких підтвердили COVID-19, 90% були старше 45 років, а 60% - старше 65. Але це не означає, що хвороба обмежується лише старшими людьми. Наймолодший пацієнт в лікарні - 3-річна дитина.

У нас є кілька 20-річних пацієнтів, які не звикли бачити таке. Деякі шоковані і просто плачуть", - розповів Паладіно про пацієнтів про пацієнтів, які стали свідками того, що відбувається в палаті невідкладної допомоги.
Вони щойно бачили події після чотирьох кодів тривоги. Для них це щось з "Анатомії Грей", не з реального життя. Таке не повинно відбуватися в них на очах", - сказав Паладіно.

Лікарі, медсестри й інший медичний персонал намагаються зберігати спокій, щоб рятувати життя хворих.

Це те, на що ми підписалися, правда не в таких масштабах", - сказала доктор Синтія Бенсон, яка разом з Паладіно працює у відділенні екстреної допомоги.

Лікарі не звикли до такого. Частота сигналів про те, що хтось з пацієнтів перестав дихати, відсоток тих, кого не вдається врятувати від COVID-19, зростає дуже сильно і надзвичайно швидко. 

Знаєте, під час поганої зміни може бути один чи два сигнали, коли виникають такі емоції й після яких думаєш, а чи все ти зробив, що міг. Гадаю, важко емоційно бути готовим до такого рівня захворюваності, страждань і смертності за такий короткий час. Не думаю, що хоч хтось з нас до цього готовий", - сказав Бенсон.

94 пацієнта, яких привезли в SUNY Downstate з COVID-19 з початку пандемії, померли. Хворих у найбільш тяжкому стані підключають до системи штучної вентиляції легень, тому що їм важко дихати. Ці машини стали надзвичайно важливими у битві з коронавірусом. Куомо заявив, що штату Нью-Йорк може знадобитися додаткових 30 тисяч таких систем.

Але вони - не магічні ліки. Паладіно каже, що шанси на виживання тих, кого підключили до машини вентиляції з COVID-19, дуже низькі", - пише видання.

Паладіно був одним з дослідників, які встановили, що одна система вентиляції може забезпечити двох пацієнтів. Але за його словами, це не панацея, а лише менше з двох варіантів зла на тлі нестачі апаратів. 

Це завжди вважалося тимчасовим рішенням на лічені години, насправді до 12 годин, перш ніж регіональна лікарня зможе нам передати додаткові системи або коли запасні системи прибудуть", - пояснив лікар.

Ісон додає, що нестача машин - це півбіди. Інша половина проблеми - це нестача спеціалістів.

Це дуже складна процедура. І якщо її виконати неправильно, наслідки для пацієнта будуть різними", - пояснила вона.

CNN повідомляє, що помирає дуже багато людей, так багато, що біля лікарні в Нью-Йорку, в якій побували журналісти, припарковані дві вантажівки з морозильниками. Тому що в моргу місця немає. Адміністратор морга Майкл МакДжіллікадді сказав, що, вірогідно, доведеться замовити ще дві такі вантажівки.

Насправді це найгірше, що я бачив. Тому що коли йдеться про природну катастрофу, ми знаємо, що отримаємо. А тут все відбувається без упину", - сказав він.
Я пожежник-доброволець. Я вбігав у будинки у вогні, бачив багато аварій. І це лякає мене. Я боюся за себе, за свою сім'ю, за всіх", - додав він.

Нагадаєсо, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон госпіталізований для обстеження, через 10 днів після позитивного результату тесту на коронавірус.

Як стало відомо раніше, в Італії від коронавірусу вилікувалася 104-річна жінка, яка стала найстаршою людиною в світі, що подолала хворобу.

В зоопарку Бронкса у Нью-Йорку коронавірус підтвердили у 4-річної малайської тигриці Наді.

Читайте також:Економічна криза від коронавірусу гірша за кризу 2008-2009 років, - МВФ