Iнтерв’ю
6 квітня 2020
Олексій Гончаренко: «Я буду оскаржувати абсурдні пункти карантину»
Політик переконаний, що дії влади незаконні, і тому подав позов до суду, щоб оскаржити карантинні заходи.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався телефоном з Олексієм Гончаренко, народним депутатом від партії "Європейська Солідарність" з приводу позову до суду щодо незаконності обмежувальних карантинних заходів.

Кор.: Ви подали позов на незаконність обмежувальних заходів під час карантину. Які основні пункти оскаржуватимуться?

Олексій Гончаренко: Я буду оскаржувати абсурдні пункти. Наприклад, що гуляти можна йти з собакою, але з дитиною - не можна; нетверезому за кермом загрожує штраф 10 тисяч гривень, а за те, що ви підете до берега моря - 17 тисяч гривень; в ломбард йти дозволено, а 13-ти річній дитині сходити в магазин не можна, і т.д.. Тобто, це усе абсурдні заходи, та ще й не Конститутційні.

У нас є стаття 33 Конституції України, яка гарантує свободу пересування, стаття 42, 43 регламентує свободу підприємницької діяльності, право на працю. У країні не введено надзвичайний стан, а лише він дозволяє владі обмежувати права і свободи громадян України.

Надзвичайна ситуація, яка сьогодні запроваджена Кабміном, не дає владі права обмежувати Конституційних прав і свобод людей. Тому дії влади незаконні, і я подав позов до суду, щоб оскаржити ці заходи.

Кор.: Як довго буде проходити розгляд і чи можна буде після рішення оскаржити його?

Олексій Гончаренко: Я лише сьогодні подав скаргу, тому як довго буде проходити розгляд, на коли його призначать, я не маю наразі інформації.

Кор.: У який саме суд Ви подали позов?

Олексій Гончаренко: Це Окружний адміністративний суд міста Києва.

Кор.: Якщо рішення суду буде позитивним, це означатиме, що ті, хто приймав такі обмежувальні заходи, порушили закон?

Олексій Гончаренко: Звичайно, на мій погляд.

Кор.: Після цього вони будуть нести якусь відповідальність, чи, як завжди у нас, все зійде з рук і забудеться?

Олексій Гончаренко: На мій погляд, якщо буде доведено, що запроваджені заходи були незаконні, звичайно, влада повинна нести відповідальність.

Кор.: Якщо рішення суду буде позитивним, чи означатиме це, що громадяни України і підприємці зможуть подавати позови на відшкодування збитків від введення обмежувальних заходів?

Олексій Гончаренко: Цілком можливо, але я не готовий детально прокоментувати таку інформацію.

Кор.: Дякую за витрачений час, гарного дня!

Нагадаємо, за минулу добу відсоток тих, хто захворів на коронавірусну інфекцію в Україні, знизився, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на щоденній селекторній нараді Президента Володимира Зеленського з представниками уряду та державних відомств, які залучені до запобігання поширенню COVID-19.

Як стало відомо, внаслідок встановлення жорстких карантинних заходів почали з'являтися позови на незаконність таких карантинних обмежень.

За минулу добу кількість киян, що захворіли на коронавірус, збільшилася ще на 22 людини. Серед них – двоє медиків

Читайте також:Німецький вірусолог запропонував профілактувати коронавірус міцним алкоголем