Суспільство
2 квітня 2020
Скільки держава буде платити пологовим будинкам за одну породіллю
З 1 квітня 2020 року розпочався другий етап реформи охорони здоров'я.
news-image

Національна служба здоров'я України профінансує допомогу пологовим будинкам в розмірі 8 тисяч гривень за породіллю.

Про це сказав директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський під час онлайн-брифінгу на платформі Zoom про запуск другої хвилі медичної реформи в умовах пандемії.

У пакет" Пологи "входить вся необхідна медична допомога жінці і дитині при фізіологічних пологах. Тобто це перебування в закладі охорони здоров'я, це медична допомога породіллі, це медична допомога новонародженому. Тариф на пологи на сьогоднішній день близько 8 тис. грн. І, за нашими розрахунками, цього достатньо для того, щоб забезпечити достатнє фінансування закладів охорони здоров'я, що надають допомогу породіллям ", - сказав Віленський.

Він додав, що "ті потужні пологові будинки, і менш потужні, які вже мають контракт з Національною службою здоров'я України, за нашими розрахунками, вони отримають набагато більше грошей, ніж вони отримують історично".

Також у пріоритеті буде неонатальна допомога передчасно народженим малюкам. В Україні, кажуть в МОЗ, кожна 15 дитина народжується передчасно, а малюкова смертність удвічі перевищує європейські показники – 7,5 проти 3,4 на тисячу новонароджених.

Додатково заробляти в пологових будинках зможуть, наприклад, на палатах поліпшеного типу. За них в середньому потрібно доплачувати дві-три тисячі гривень і ще тисячу окремо – за харчування. Особистий лікар з 1 квітня також буде коштувати додаткову суму, але вона буде фіксованою і з неї будуть сплачуватись податки.

Читайте також:Медики протестують проти закриття тубдиспансерів. Пряма трансляція

З квітня найбільше фінансування отримають ті пологові будинки, які частіше вибирають жінки, так як місце проживання тепер не має значення.

Як відомо, з 1 квітня 2020 року розпочався другий етап реформи охорони здоров'я "Гроші йдуть за пацієнтом" в поліклініках і лікарнях. Одним з пріоритетних напрямків фінансування визначена медична допомога при пологах.

Після запуску другого етапу медичної реформи, який запланований на 1 квітня 2020 року, зарплати деяких категорій лікарів можуть зрости на суму до 30%.

Також повідомляли, що зміниться у сфері медицини з 1 квітня 2020 року.

Читайте також:Уляна Супрун: Найчастіше коронавірус підхоплюють не на вулиці, а вдома