Економіка та бізнес
23 березня 2020
Як Україні подолати коронакризу з найменшими втратами для добробуту: заява економістів
Економісти переконані, що жорсткі обмежувальні заходи пригнічують економічну активність, збільшують безробіття та злочинність, зменшують і без того незначні можливості бюджету.
news-image

Кожен обмежувальний крок є вибором між виграним часом для системи охорони здоров'я сьогодні та її фінансуванням завтра. Усвідомлюючи цей непростий вибір, економісти сформулювали принципи, які можуть стати в пригоді під час ухвалення рішень.

Про це йдеться у відкритій заяві економістів.

Жорсткі обмежувальні заходи пригнічують економічну активність, збільшують безробіття та злочинність, зменшують і без того незначні можливості бюджету.

За низької довіри до гривні прямий викуп державних облігацій коштом Національного банку може призвести до неконтрольованої спіралі девальвації та зростання цін. Для цього влада має зробити все необхідне, щоб не зупиняти економічну діяльність, незважаючи на карантин. Адже ціною стане різке збідніння громадян, зростання злочинності, падіння доходів бюджету та відсутність коштів на фінансування медицини та інші критичні видатки", - йдеться у заяві.

Економісти радять, спрямовувати державну допомогу туди, де позитивний ефект від неї для економіки буде найбільшим.

Ефективне використання ресурсів на подолання кризи:

1. Надати можливість мікропідприємцям, які вимушено закрилися, тимчасово реєструватися у Державній службі зайнятості як безробітним без закриття ФОП, тимчасово виплачувати допомогу з безробіття тим, кого відправили у неоплачувану відпустку.

2. Зробити Державну службу зайнятості хабом з перерозподілу робочої сили до тих секторів, де бракує працівників (наприклад, доставка товарів з магазинів та аптек додому споживачам), залучати тимчасово незайнятих людей на оплачувані громадські роботи (включно з доставкою товарів першої необхідності та ліків одиноким літнім людям та родинам на самоізоляції).

3. Додатково виплачувати щомісячну фінансову допомогу на дитину дошкільного та молодшого шкільного віку на карантині у розмірі прожиткового мінімуму у випадку, якщо батьки втратили оплачувану роботу або дитина проживає з одним з батьків, що втратив оплачувану роботу (включаючи неоплачувану відпустку).

4. Виплачувати працюючим пенсіонерам 50% від зарплати на час карантину, якщо вони залишаються вдома, робоче місце за ними повинно зберігатися. Підприємство звільнене від сплати ЄСВ за зарплатами таких робітників, половину витрат на оплату праці компенсує держава.

5. Виплачувати з фонду соціального страхування компенсацію одному з батьків, який доглядає дитину, на час карантину в закладах освіти за схемою, аналогічною лікарняному з догляду за дитиною на час її хвороби.

Раніше стало відомо, що митниця оприлюднила список медикаментів, які ввозитимуть в Україну без мита.

Читайте також:Медики негайно мають бути повністю забезпечені захисними костюмами, - Оксана Скиталінська