Україна
20 березня 2020
Якщо Верховна Рада і парламент затвердять надзвичайний стан, нас чекають ряд обмежень
Що нас чекає в разі надзвичайного стану
news-image

Режим надзвичайного стану через коронавірус вже введений в ряді країн. У їх числі Болгарія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Іспанія, Фінляндія, США, Казахстан, Сербія. В Україні надзвичайна ситуація оголошена в трьох областях, де фіксуються всі нові випадки зараження коронавірусом - Житомирської, Чернівецької та Київської, пише «Є!»  з посиланням на ria-m.tv.

Однак надзвичайна ситуація і надзвичайний стан - речі різні. НС не передбачає обмеження прав людини, тоді як під час надзвичайного стану права і свободи можуть обмежуватися частково. 

Отже, якщо це в країні буде оголошено, нам можуть заборонити їздити в громадському транспорті - він буде доставляти тільки медиків, військових, правоохоронців, аптекарів, рятувальників, продавців продуктових магазинів і співробітників комунальних служб і систем життєзабезпечення.

Свободу пересування також обмежать, в т.ч. в окремі пункти і на території. Не можна буде ходити в гості і гуляти на вулиці.

Відзначається, що органи державної влади та місцевого самоврядування, соціально відповідальний бізнес, волонтери організують забезпечення кожної адреси, де живуть пенсіонери або соціально незахищені громадяни, пакетом життєво необхідної продукції, в т.ч. медикаментів.

Радник міністра внутрішніх Іван Варченко справ також анонсував:

 - встановлення комендантської години; 

 - особливий порядок розподілу продуктів харчування;

 - мобілізацію ресурсів підприємств, організацій і установ та переорієнтацію виробництва;

 - швидке усунення керівників держпідприємств, організацій і установ, які будуть неналежним чином виконувати завдання;

 - обмеження свободи пересування і штрафи за порушення домашньої самоізоляції;

 - радикальне зменшення обсягів роздрібних готівкових розрахунків (замість оплати товарів і послуг банківськими картками);

 - кожен матиме в кишені антисептик, на обличчі - маску, а на руках - рукавички;

 - максимальне залучення правоохоронними органами до відповідальності "здирників і шахраїв, які намагаються заробити на біді";

 - бригади медиків та інших служб, які будуть перевіряти температуру громадян, які пересуваються на вулиці, сідають в громадський транспорт або заходять в магазин / аптеку.

В областях надзвичайний стан можуть запровадити не довше, ніж на 60 днів, по всій країні - не довше, ніж на 30 днів. 

Доцільність введення НС повинна обговорюватися на засіданні Ради національної безпеки і оборони України (РНБО). 

Нагадаємо, за порушення карантину вже передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Штраф для фізосіб складе від 17 тис. До 34 тис. Грн., Для юридичних осіб - від 34 тис. До 170 тис. Грн.

Чималі штрафи передбачені і за порушення санітарних правил щодо запобігання інфекційним захворюванням виросте - до 51 тис. Грн., А також арешт на строк до 6 місяців або до 3 років позбавлення волі. Якщо дії винного спричинили за собою чиюсь смерть, термін тюремного ув'язнення збільшується до 5-8 років.

Читайте також:Звернення міністра охорони здоров’я України Іллі Ємця щодо подальшого розвитку ситуації навколо поширення коронавірусної інфекції в країни