Наука та технології
19 березня 2020
Скільки коронавірус живе на поверхнях: названо час
Дослідники провели експеримент, спробувавши імітувати вірус, перенесений від зараженої людини на повсякденні поверхні в домашніх умовах або в лікарні.
news-image

Коронавірус залишається життєздатним і заразним у вигляді крапель у повітрі протягом декількох годин, а на поверхні – кілька днів.

Такого висновку дійшли вчені Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID), що входить до складу Національного інституту охорони здоров'я США, повідомляє Reuters.

Три чверті вірусних частинок, які потрапляють у повітря, втрачають здатність заражати через щонайменше 66 хвилин. А ось 25% все ж можуть бути небезпечні. До кінця третьої години половина з цих 25% стає нежиттєздатною.

Дослідники провели експеримент, спробувавши імітувати вірус, перенесений від зараженої людини на повсякденні поверхні в домашніх умовах або в лікарні. За допомогою аерозолю частинки збудника розпорошили, як під час кашлю.

На поверхнях COVID-19 затримався на різний час. На пластику й нержавній сталі виявився життєздатним до трьох днів. На картоні він "помер" за 24 години. Для міді знадобилося 4 години, щоб вірус став неактивним.

Як повідомляли раніше, лікарі виявили, що коронавірус може залишатися в організмі протягом п'яти тижнів після зараження.

Читайте також:На коронавірус у світі хворі 220 тисяч: максимум смертей припав на Європу