Iнтерв’ю
27 лютого 2020
Олексій Голобуцький: «Росія витрачає на пропаганду суми, співрозмірні з нашими кредитами МВФ»
Що саме він думає про чутки навколо відставки Гончарука, про продаж землі, телеканали Віктора Медведчука та багато іншого читайте тільки у нас.
news-image

Олексій Голобуцький надав ексклюзивні коментарі інфопростору «Є!».

Олексій Голобуцький — український політтехнолог, політичний експерт, політолог. Заступник директора Агенства моделювання ситуацій. Входить в ТОП найбільш цитованих експертів-політтехнологів України.

Кор.: В мережі з'явилась інфа, нібито Сергій Тігіпко буде призначений прем'єром України замість Олексія Гончарука. Чи відповідає ця інформація дійсності, що можете про це розповісти?

Олексій Голобуцький: Здається вже Тігіпко сам відмовився від цієї інформації. Ми живемо в час коли інформаційну хвилю підняти нема проблем жодних. Для чого це робили то вже інше питання. Для того щоб відвести увагу суспільства від чогось іншого, чи перевірити реакцію взагалі на таку фігуру.

Зрозуміло, що Гончарук і уряд не справляються зі своєю діяльністю. Їм не вистачає професіоналізму, розуміння процесів, які відбуваються в державі. Потрібен професіонал. Професіонал без знаку плюс чи мінус, людину яка знає що таке українська економіка, що таке Україна. Звичайно, що такі люди - це колишні урядовці, мають якісь практичні знання в цьому напрямку. Крім Тігіпка таких багато, але не так багато щоб можна було кожного призначити й не втратити на цьому рейтинг і не викликати обурення суспільства. Тігіпко більш-менш нейтральний і на ньому перевірили як суспільство до цього буде ставитись. Я в перспективи особливо не вірю, думаю, що наступним прем'єр-міністром буде інша особа і, можливо, це буде не так швидко, як здається. Гончарук для Зеленського ще не виконав свою роль. Він не зібрав ще весь негатив на себе і звільняти його зараз не стануть, але літом чи восени це повинно відбутися. Вони приймають рішення, вони не є стратегами, вони тактики і тому важко сказати можливо це відбудеться і швидше.

Кор.: Тобто вважаєте, що Гончарук поки що збереже свою посаду?

Олексій Голобуцький: Повинен, я не бачу логіки. Будь-які кадрові проблеми, призначені минулого року — це мінус Зеленському, це сигнал що Зеленський не розбирається в людях, що він не хоче нести відповідальність чи інше. Важко перевірити. Повинен строк пройти, хоча б рік для того, щоб сказати це тенденція Гончарука чи все ж таки від Гончарука вона не так вже й залежала. А по-друге, брати іншого прем'єр-міністра ... Спробуйте знайти такого не яскравого. Серйозний прем'єр-міністр почне тягнути ковдру на себе, бо недосвідчений Зеленський не знається в політиці, а прем'єр-міністр з досвідом може стати більш ніж прем'єр-міністром України

Кор.: Коли прогнозуєте прийняття закону про продаж землі та чи не викличе це таке традиційне українське явище, як Майдан?

Олексій Голобуцький: Думаю, що до квітня повинні прийняти, інакше проблеми з МВФ будуть. Хоча, знову ж таки, залежить від того чи зможе домовитись Зеленський чи Єрмак з голосуванням. Голосів самої фракції не вистачає. Потрібні голоси інших фракцій. Це торги, які триватимуть протягом наступного місяця. Тому не можу нічого спрогнозувати. Щодо Майдану, розумієте, це міф про землю. Більшості людей взагалі не стосується ця тема. Це нав'язане бачення цієї проблеми, яке нав'язувалось протягом десятиріч з допомогою ЗМІ, лобістів і т.д.. Це не така тема, яка може викликати в більшості протест. Можливо, будуть якісь спонукання, але в Майдан це не переросте. Але знову ж таки, враховуючи, що ця тема досить розкручена, те що Зеленський і Слуга Народу від цієї теми потерпить це факт.

Кор.: В Україні відкрито та легально діють телеканали Віктора Медведчука, який неприховано представляє російські інтереси в Україні. Окрім цього вже кілька місяців працює філіал «Ехо Москви» під назвою «Ехо Києва UA», який відкрито транслює російську пропаганду. Наприклад, цей ресурс відкрито вітав українців "С днем Защитника Отечества 23 февраля". Чи є це ознаками суцільної інформаційної окупації Росії в Україні, на Вашу думку?

Олексій Голобуцький: «Ехо Київ» таке робив?

Кор.: Так, в них була новина, де вони вітали всіх захисників вітчизни з 23 лютого.

Олексій Голобуцький: Я подивлюся, не знав про це, вони мені часто телефонують. Я також не знав, що це відділення «Ехо Москви», треба подивитися уважніше.
Ну що робити, потрібно було приймати ще в 2014 році закон про антиукраїнську діяльність, я про це кажу ще з того часу. Слід чітко сформулювати, що таке антиукраїнська діяльність, і щоб бажання навіть не було у ЗМІ просувати російські ідеї. Якби цей закон був прийнятий, нікого б не потрібно було забороняти, вони б самі зрозуміли безсенсовність свого існування і вкладання грошей. Але цього не відбулося, і зараз ми бачимо є закони про деякі обмеження діяльності в ЗМІ. Тут важко мати популярну точку зору. Фактично, ми вже програли інформаційну війну Росії, це видно по багатьох речах, і без цензури жорсткої нам просто неможливо боротися. Росія витрачає на пропаганду багато грошей, ці суми співрозмірні з нашими кредитами МВФ – про що тоді мова може йти.

Кор.: Як особисто Ви оцінюєте ефективність роботи Володимира Зеленського, як президента, що у нього виходить добре, а в чому повний провал, на Вашу думку?

Олексій Голобуцький: Добре у нього виходить подобатися достатньо широким верствам населення. Поки що він подобається, це у нього не відібрати. Він намагається «сидіти в шпагаті», достатньо довго вже «сидить в шпагаті». Але ж не можна буде вічно так сидіти, і вічно подобатися всім. Але це вже закінчується, і думаю закінчиться до кінця цього року.
Все інше провалом важко назвати, бо провалюється певна програма, стратегія розвитку, а їх немає. Тому казати що це провал чи природній стан речей – досить важко. Ми бачимо, є об’єктивні речі: економіка перестала рости тими темпами, якими вона росла останні два роки, тарифи не падають, миру нема, і так далі. Можливо, у нього вийде зустріч по Донбасу і там щось вирішиться. А поки що крім обміну полоненими більше нічого я назвати не можу.

Кор.: Дякую за Вашу увагу та відповіді.

Читайте також:Що відомо про Сергія Тігіпка: Мільйонні статки і голосування за диктаторські закони