Політика
24 лютого 2020
Зеленський не може ставити нам жодних завдань, – Холодницький
Назар Холодницький обіймає посаду керівника САП з 2015 року.
news-image

У травні 2019 року новообраний Президент Володимир Зеленський зустрівся з керівниками НАБУ Артемом Ситником та САП Назаром Холодницьким. Тоді він дав відомствам три місяці на результат у розслідуванні резонансних справ. Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наголосив, що Зеленський не мав права ставити жодних завдань.

Свою зустріч з Зеленським Холодницький вважає суто робочою. Про це очільник САП сказав в інтерв'ю "РБК-Україна".

Зеленський не ставив і не може ставити нам жодних завдань.Дедлайнів ніяких не було, це я вам точно кажу. Була розмова, але мені й без розмови з президентом зрозуміло, що потрібен результат. Я його щодня вимагаю від детективів, я його вимагаю від своїх прокурорів, але я не можу стрибнути вище голови", – заявив Холодницький.

Також він додав, що після розмови з Зеленським НАБУ і САП затримали одразу двох фігурантів резонансних справ – Олега Гладковського і Ярослава Дубневича. Однак справи досі не в суді.

Підозри Гладковському й іншим були оголошені тоді, коли детективи НАБУ принесли прокурорам САП достатньо доказів для їх оголошення. Наголошую: підозра ще не означає, що людина вже винна. Це лише перша стадія кримінального процесу щодо конкретної особи, – пояснив Холодницький.


Очільник САП Назар Холодницький / Фото: РБК-Україна

Коротко про справи Гладковського і Дубневича

Ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського підозрюють у зловживанні владою під час здійснення закупівель за державним оборонним замовленням. 

Нардепа Ярослава Дубневича підозрюють у легалізації разом з його братом 2 мільярдів гривень та неправдивому декларуванні доходів.

Холодницький повідомив, що навіть після підозр справи можуть бути закриті. Таке трапляється, якщо слідство не зможе зібрати достатню кількість доказів для суду. 

Що відомо про Назара Холодницького: головне

Назар Холодницький обіймає посаду керівника САП з 2015 року. 

У 2016-му він отримував найбільші серед усіх українських високопосадовців премії – понад 816 тисяч гривень. А у 2018 році отримав 456 тисяч гривень відпускних. 

У 2017 році Холодницького намагалися підкупити. Хабарем у 300 тисяч доларів хотіли винагородити його за закриття справи проти судді Кіровського суду Наталії Овчаренко. Тоді працівники ГПУ затримали хабарників.

У березні 2018 року у кабінеті керівника САП знайшли "жучок" для прослуховування. Він був закладений в акваріум. Прослуховування проводила Генпрокуратура на прохання НАБУ, яке відкрило провадження проти Холодницького.

У 2019 році тоді ще посол США в Україні Марі Йованович заявила, що Україні необхідно замінити керівника САП Назара Холодницького. Це потрібно зробити для цілісності антикорупційних інституцій.

Термін його повноважень закінчиться 30 листопада 2020 року.

Читайте також:Холодницький купив телевізор дорожче, ніж його вереснева зарплата