Політика
21 лютого 2020
У Раді знову кнопкодавили, попри чинний закон про кримінальну відповідальність
На табло голосування системи «Рада» видно, що «за» проголосували з обох місць.
news-image

На пленарному засіданні 21 лютого позафракційний мажоритарник із Закарпаття Владіслав Поляк неодноразово кнопкодавив під час голосування за поправки до проєкту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.
Про це повідомляє громадський рух ЧЕСНО, вказавши, що це перший зафіксований ними випадок кнопкодавства після набуття чинності закону про криміналізацію неособистого голосування.

Так, на відео видно, як під час голосування за поправку №1223 до законопроєкту про землю депутат спершу проголосував на порожньому місці праворуч (місце закріплене за депутатом групи «Довіра» Василем Петьовкою), а потім натиснув на кнопку на своєму пульті.

На табло голосування системи «Рада» видно, що «за» проголосували з обох місць.

Також, як повідомляється, Поляк кнопкодавив і під час голосування щодо поправки №1420 до того ж законопроєкту.

Крім того, народний обранець зробив це і під час електронної реєстрації на засідання Ради: спершу натиснув на кнопку на місці праворуч, потім — на своєму.

Нагадаємо, закон про кримінальну відповідальність за кнопкодавство Верховна Рада у другому читанні ухвалила 19 грудня. За нього проголосували 261 народний депутат. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повернув його з підписом 27 грудня.

Згодом його підписав президент Володимир Зеленський. У той же день під час пленарного засідання Верховної Ради України, першого у 2020 році, зафіксували кнопкодавство народних депутатів від «Опозиційної платформи — За життя» Вадима Новинського і Дмитра Шпенова.

15 січня цей закон опублікували в «Голосі України».

Інший законопроєкт щодо позбавлення мандата депутата за прогули й кнопкодавство Конституційний суд визнав неконституційним.

Читайте також:Опубліковано закон про покарання за «кнопкодавство»