Національний банк України готовий випустити національну валюту в електронному форматі
У Нацбанку анонсували випуск електронної гривні
news-image

Про це повідомив глава НБУ Яків Смолій на сторінці у Facebook.

Пілотний варіант запустили ще у 2018 році - банк змоделював процеси випуску та обігу е-гривень і протестував їх вплив на макроекономічні процеси, пише «Є!»  з посиланням на prm.ua.

Насправді у 2020 році уже не стоїть питання про те, бути цифровій валюті чи ні. Це – вже даність. Питання лише в тому, хто, як і коли буде її створювати, – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій, відкриваючи сьогодні міжнародну конференцію «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Яків Смолій зауважив, що поява грошей не лише у паперовій, а й у цифровій формі є природнім кроком еволюції грошей у сучасному світі. Використання готівки в багатьох країнах, у тому числі і в Україні, скорочується. Дякуючи фінтеху з’являється все більше способів здійснення електронних платежів без використання платіжних карток і банківських послуг. Та й друга хвиля створення криптоактивів – цього разу стейблкоінів – приватними гравцями не дає державним регуляторам перепочити.

У таких умовах центробанкам доводиться шукати шляхи, як утримати свою провідну роль в платіжній системі, забезпечуючи доступ населення до грошей центробанку, та водночас не стати на заваді розвитку інновацій у фінансовому секторі. Не дивно, що з кожним роком центробанки все активніше вивчають питання запровадження власних цифрових валют – хтось в теорії, а хтось, як і в Україні, ще й на практиці.

Національний банк України вирішив власноруч протестувати таку технологію та практично вивчити можливість випуску власної цифрової валюти – електронної гривні або е-гривні.

Ми зайняли проактивну позицію та у 2018 році провели «пілот». Півроку пішло на його підготовку, і ще півроку на активну стадію та аналіз результатів. – розповів Голова Національного банку. – І хоча ми завершили пілотний проект, ми і надалі прагнемо втілювати такі інноваційні рішення. Ми продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні, і готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не лише здатні це реалізувати з технологічної точки зору, а й що це не стане на заваді реалізації нашого мандату – забезпеченню цінової та фінансової стабільності».

Читайте також:Звіт уряду: як експерти оцінюють роботу Гончарука