Україна
21 лютого 2020
Україна сьогодні відзначає День рідної мови
Свято було проголошене у 1999 році, відзначати його почали з лютого 2020-го.
news-image

Сьогодні, 21 лютого, Україна і світ відзначають День рідної мови. Це свято для кожної країни має особливе значення та покликане сприяти підтримці мови як виразника культурної приналежності кожної людини, пише unian.

Міжнародний день рідної мови: історія свята

Це свято відзначають щорічно, починаючи від 2000 року. Воно було започатковане Генеральною конференцією ЮНЕСКО на 30-й її сесії в Парижі восени 1999 року. 

Дату для відзначення Дня рідної мови обрали не випадково. У 1952 році у Пакистані було проголошено єдину державну мову - урду, що негативно сприйняло місцеве населення. Це й не дивно, бо спілкувалися урду близько 3% жителів країни, решта використовували переважно бенгальську мову. Таке рішення влади спричинило протести. У місті Дакка сталися сутички між мітингувальниками та поліцією, внаслідок яких силовики вбили кількох молодих людей. Східний Пакистан, який у 1971 році проголосив незалежність і став називатися Бангладеш, 21 лютого відзначає як День мучеників. Саме за пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО вирішило святкувати 21 лютого День рідної мови.

День рідної мови в Україні

Для нашої країни це свято особливо актуальне, оскільки Україна є рідною не лише для українців, а й великої кількості людей інших національностей та народностей. Саме тому, певний відсоток тих, хто живе в Україні, рідною мовою вважає російську, кримськотатарську, угорську, польську, молдавську, болгарську, вірменську тощо. Носії цих мов створюють умови для їх функціонування та розвитку шляхом проведення тематичних заходів, конференцій, кіносеансів, читань віршів тощо. 

21 лютого - День рідної мови

Оскільки державною мовою в Україні є українська, то на офіційному рівні відбуваються заходи, які покликані берегти, розвивати та поширювати саме її.

Відео: 21 лютого - День рідної мови 


Читайте також:Українську мову забороняли 134 рази