Війна
18 лютого 2020
На Донбас зайдуть «перехідні поліцейські сили»: що це означає
Перехідні поліцейські сили контролюватимуть правопорядок на Донбасі до того, як набудуть чинності українські органи влади на деокупуваному Донбасі.
news-image

Патрулювати територію під час перехідного періоду з початком місцевих виборів на Донбасі будуть "перехідні поліцейські сили".

Про це заявив міністр МВС Арсен Аваков у ефірі "Свобода слова" на ICTV. До їхнього складу входитимуть представники миротворчої місії, української поліції, а також територіальних громад.

Водночас Аваков запевнив, що терористи, які скоювали злочини, не будуть допущені до патрулювання. У створенні сил використовуватиметься хорватський досвід.

Перехідні поліцейські сили контролюватимуть правопорядок на Донбасі до того, як набудуть чинності українські органи влади на деокупуваному Донбасі.

Згідно з Мінським угодами, і всі це добре знають, в момент перед виборами всі незаконні збройні формування: незаконні органи влади, "народна міліція" та інші повинні припинити своє існування. Щойно відбудуться вибори – починають працювати нові органи. Це органи, передбачені Конституцією України, ніяких інших бути не може", – наголосив міністр.

При цьому контролювати кордон з Росією будуть українські прикордонники. Аваков упевнений, що терористи залишать Донбас разом із окупаційними військами.

В лавах перехідних сил буде багато вихідців із Донецької та Луганської областей. Саме українська поліція першою зайде на Донбас.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко припустив, що після деокупаціі Донбасу керувати органами місцевого самоврядування за результатами виборів залишаться люди, які здійснювали ці функції в "Л/ДНР".

Читайте також:Військові Росії раптово пішли в наступ на Донбасі: зав'язався кривавий бій