Забруднення заважає зростанню бактерій, що виробляють кисень
Вчені попередили про виникнення на землі гігантських зон смерті
news-image

Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів (МСОП) опублікував доповідь, згідно з якою рівень кисню в океанах через глобальну зміну клімату небезпечно знизився. Це призведе до появи на Землі гігантських зон смерті - непридатних для життя ділянок океану, пише «Є!»  з посиланням на lenta.ua.           

Вчені підрахували, що з 1950 року рівень кисню в океані знизився на 2%, а з 1960 року обсяг води, збідненої киснем, збільшився в чотири рази. Шістдесят років тому тільки в 45 районах Світового океану спостерігалася гіпоксія, проте у 2011 році це число виросло до 700. При цьому майже 50% втрат кисню у верхніх шарах океану викликано кліматичним потеплінням.

Згідно прогнозам фахівців, потепління води через спалювання викопного палива і стік добрив з сільськогосподарських полів (викликає бурхливе цвітіння водоростей) викличе зниження рівня кисню приблизно на 3-4% до 2100 року. В результаті виростуть велетенські мертві зони, де в умовах сильної гіпоксії не здатні виживати морські організми.

За словами дослідників, дезоксігенація загрожує великим видам, включаючи тунця, марлина, рибу-меч і акул. Зниження їх чисельності може відбитися на житті сотень мільйонів людей, залежних від рибного промислу.

Читайте також:Кліматологи хочуть призупинити глобальне потепління