Україна
16 лютого 2020
Головні новини тижня: розслідування «Схем» про Зеленського та Патрушева, Єрмак став главою Офісу Президента, протести вантажоперевізників
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Розслідування «Схем» про Зеленського та Патрушева

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев прилітав до міста Маскат (Оман), коли там перебував президент України Володимир Зеленський.

Високопоставлений російський чиновник прилетів у ніч з 7 на 8 січня тим самим чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 з бортовим номером 9H-VJN, який через добу доставив президента України з Маската в Київ.

Єрмак став главою Офісу Президента

Президент України Володимир Зеленський змінив склад Ради національної безпеки та оборони, ввівши туди нового главу Офісу президента Андрія Єрмака. 

Разом з тим, президент вивів зі складу РНБО колишнього главу ОП Андрія Богдана. 

Андрій Борисович Єрмак - киянин, народився 21 листопада 1971 року. Вищу освіту здобув в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Т.Г. Шевченка (магістр міжнародного приватного права).

Протести вантажоперевізників

У середу, 12 лютого, на під'їздах до Києва, а також у центрі міста, під будівлею Кабінету міністрів України (вулиця Михайла Грушевського), водії десятків фур влаштували мітинги.

Міжнародні вантажоперевізники вимагали, щоб дотримувалися їхні права у роботі. 

На авто повісили плакати з написами "Не знущайтеся з автоперевізників", "Втрачає перевізник – втрачає держава". Активісти подали заявку на участь у мітингу, зазначивши, що акція проходитиме безстроково, а під Кабмін з'їдеться близько 600 вантажівок. Вони пообіцяли, що перекривати рух не будуть. Водночас проїзд біля будівлі і на під'їздах до міста вже ускладнився.

Запуск гарячої лінії для запобігання домашньому насильству

В Україні почала працювати в тестовому режимі гаряча лінія із запобігання домашньому насильству. Зателефонувати на неї можна за номером 1547, повідомив міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

Він уточнив, що проект було запущено за новим принципом, на загальній платформі, завдяки чому вдалося прискорити підготовку до запуску і заощадити 25 млн грн бюджетних коштів.

Над проектом працюють Олена Зеленська та Марія Єфросиніна, Міністерство соціальної політики (Юлія Соколовська), Нацполіція, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство юстиції, Міністерство освіти і науки. Координатором виступає заступник Дубілета Юлія Гусєва.

Зміни в політиці Польщі щодо заробітчан

В уряді Польщі вирішили розробити та втілити нову міграційну політику. Завдяки їй планують зменшити безробіття серед поляків та ефективніше розподілити заробітчан між регіонами та між спеціальностями, яких потребує польська економіка. Робота над новою редакцією міграційної політики вже триває. Уряд Польщі вважає, що на весь процес розробки та впровадження потрібно пів року.

Читайте також: Володимир Зеленський закликає не називати Україну корумпованою державою, бо це вже неправда