Україна
10 лютого 2020
У Раді з'явився проект закону про військово-консалтингову діяльність
В Україні можуть узаконити приватні армії: що відомо
news-image

В Україні можуть з'явитися приватні армії - у Верховній Раді зареєстрований відповідний законопроект, суть якого полягає в легалізації приватних військових компаній (ПВК) для діяльності за кордоном, пише «Є!»  з посиланням на rbc.ua.            

Автором ініціативи є нардеп від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк, яка пару місяців тому викликала в суспільстві хвилю критики через висловлювання про свободу слова в Україні - мовляв, її потрібно "приглушити".

До слова, в Україні депутати і раніше піднімали питання щодо узаконення ПВК. Так, в 2018-м ідею лобіював парламентарій Євген Дейд, а також Валерій Карпунцов.

Відзначається, що нинішній документ №3005 про військово-консалтингової діяльності покликаний, зокрема, полегшити долю ветеранів АТО / ООС на Донбасі, які мають намір і далі реалізовувати свої військові навички після демобілізації, отримувати високу зарплату.

Головною метою прийняття Закону України "Про військово-консалтингову діяльність" є законодавче врегулювання порядку діяльності та створення суб'єктів військово-консалтингової діяльності. Норми проекту Закону спрямовані, перш за все, на забезпечення працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців, звільнених з військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів", - йдеться в пояснювальній записці.

У проекті закону зазначено, що під військово-консалтинговою діяльністю (ВКД) мається на увазі надання державам, юридичним або фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру. Підкреслюється, що ініціатива виключає можливість утворення "приватних" армій в самій Україні.

Законопроект регулює порядок ВКД і створення її суб'єктів для подальшого застосування спеціальних навичок і умінь, офіційного працевлаштування та матеріального забезпечення фахівцями у військовій сфері.

Окремо йдеться про зброю і законодавчою неврегульованістю питання його обороту в Україні. Крім того, закон вводить Єдиний державний реєстр вогнепальної зброї і боєприпасів, пристроїв та патронів, який знаходиться у суб'єктів ВКД, а також чіткі вимоги щодо контролю за його обігом.

За словами нардепа, документ пройшов публічне обговорення в експертному середовищі.

Василевська-Смаглюк впевнена, що прийняття даного закону цілком відповідає інтересам держави і суспільства, враховує європейське законодавство і досвід, дає можливість врегулювати на законодавчому рівні питання діяльності суб'єктів ВКД. А також буде сприяти економічному зростанню в області надання послуг військового і охоронного характеру, позитивно вплине на створення нових робочих місць і зростання надходжень до держбюджету.

Я допрацювала законопроект Карпунцова. Ми виправили ряд суперечливих норм. Наприклад, прописали, що ПВК може діяти виключно за межами України. Найбільш болісно інше: іноземне управління, під яким частково знаходиться наша держава, змушує нас нічого не робити, тому що допомога не дадуть. Але навіщо нам така допомога, якщо ми самі можемо - зарабатівать? На ПВК, зброю, бурштині, землі, гральний бізнес, легалізації медичного канабісу? .. Варто тільки з розумом і по-державному підійти до налагодження процесів. Іл і далі стояти з простягнутою рукою?" - пояснила нардеп свою ініціативу в Facebook.

Також Василевська-Смаглюк зазначає, що приватні військово-консалтингові компанії вже давно існують на території України.

Зараз їх як мінімум 5, які не приховують свій "профіль". З тренувальними базами, рекрутинговими центрами, зброєю тощо. Проблема лише в тому, що вони реєструються і податки платять не в Україні, а в Болгарії, Туреччині, Великобританії. вони співпрацюють з такими ж українськими приватними виробниками продукції ВЧК, яким недавно дозволили безпосередньо, без участі державних посередників поставляти свою продукцію на експорт, в т.ч. в країни НАТО", - пише вона.