Світ
8 лютого 2020
Влада США відстежує мігрантів за допомогою геолокації їхніх телефонів, - WSJ
Дані геолокації з’являються в базі з мобільних додатків, ігор, сервісів погоди та магазинів
news-image

Влада Сполучених Штатів використовує комерційну базу даних місцеперебування мобільних телефонів для контролю мігрантів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal, пише «Є!».

По даним видання, міграційна служба та прикордонники використовують дані, що містять інформацію про пересування власників мільйонів телефонів в США. Так вони виявляють нелегальних мігрантів.

Крім того, видання додає, що Міністерство національної безпеки використовувало цю інформацію для пошуку нелегальних іммігрантів, яких згодом арештовували. Також один з підрозділів Міністерства відстежує таким чином мігрантів вздовж мексиканського кордону.

Водночас експерти стверджують, що формально влада Сполучених Штатів нічого не порушує, адже купує доступ до цих даних у комерційних структур - те ж саме може робити будь-яка приватна компанія. Однак визначати місцеперебування телефону конкретної людини в США було заборонено Верховним судом.

З документів про держзакупівлі одного з підрозділів Міністерства нацбезпеки випливає, що ще у 2017 році США почали купувати дані геолокації у компанії Venntel Inc. з міста Херндон (штат Вірджинія).

Представник міністерства нацбезпеки підтвердив WSJ цю інформацію, але відмовився коментувати, для чого чиновники використовують куплені дані.

 

Читайте також: У РФ військовим заборонили користуватися смартфонами