Міністр інфраструктури звинуватив керівництво УЗ у байдужості до пасажирських перевезень
"Укрзалізниця" в межах наявної структури не зацікавлена в розвитку пасажирських перевезень і підтримує їх на мінімально життєздатному рівні, наголосив Криклій.
news-image

У Міністерстві інфраструктури України повідомили, чому планують розділити "Укрзалізницю" на 3 окремі компанії. Там вважають, що наразі структура Укрзалізниці сприяє тому, що менеджмент не дбає про пасажирські перевезення.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій, пише УНІАН.

Коли у менеджменту показник винагороди прив’язаний до фінансових результатів, то їм цікаво розвивати те, що прибутково. А це — вантажні перевезення. І їм абсолютно все одно, давайте говорити відверто, що відбувається в пасажирських. А повинен бути конкретний менеджмент, який виключно цим стане займатися», — повідомив Криклій.

Для того, аби стимулювати розвиток пасажирських перевезень їх відокремлять в окрему компанію, яка займатиметься виключно ними. Ця компанія буде отримувати дотації з бюджету, адже пасажирські перевезення збиткові. Вантажна компанія залишиться прибутковою та буде сплачувати дивіденди до бюджету.

Зараз у нас існує крос-субсидування між підрозділами. Тобто вантажні перевезення заробляють, а пасажирські - ні. І ось перші субсидують других на суму 12−14 млрд грн на рік. Це непрозорий процес», — зазначив Криклій.

22 січня Мінінфраструктури України підписало з найбільшим залізничним оператором Німеччини Deutsche Bahn меморандум про взаєморозуміння Гончарук запевнив, що співпраця не передбачає втрату контролю держави над «Укрзалізницею», оскільки німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів підприємства.

23 січня Гончарук заявив, що уряд хоче віддати "Укрзалізницю" компанії Deutsche Bahn в управління на 10 років.

Планується, що уряд України 5 лютого підпише дорожню карту з Deutsche Bahn про плани співпраці з «Укрзалізницею» в цьому році. Довідка УНІАН. "Укрзалізниця" - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. 

Раніше ми повідомляли, що укрзалізниця планує оновити до 500 пасажирських вагонів у 2020 році.

Читайте також:Наглядова рада «Укрзалізниці» погодила заяву про звільнення глави компанії з посади, в планах Кравцова - робота в Мінінфраструктури - джерело