Суспільство
29 січня 2020
Перші «кіборги»: сьогодні відзначають День пам'яті героїв Крут
Саме в цей день у 1918 році в 130 км на північний схід від Києва відбувся бій чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова проти загону із київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 воїнів.
news-image

В Україні 29 січня - День пам'яті героїв Крут, пише 112.

Саме в цей день у 1918 році в 130 км на північний схід від Києва відбувся бій чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова проти загону із київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 воїнів.

Довідка

Протиборчі сторони: більшовики і Українська народна республіка. Бойові дії почалися ще в середині грудня 1917 року, а після Четвертого універсалу Центральної Ради (і фактичного проголошення незалежності УНР) 22 січня 1918 року Україна і більшовицька Росія де-факто опинилися у стані війни.

УНР сподівалася на федеративні відносини з Росією – тобто хотіла дістати самостійність у прийнятті рішень. Більшовики були проти. Результатом став ультиматум Центральній Раді, виконання якого означало б, по суті, дозвіл на втручання у внутрішні справи.

Не чекаючи відповіді, більшовики вирішили пустити в хід армію.

Наступ ішов двома групами: одна вздовж залізниці Харків - Полтава - Київ, друга – за напрямком Курськ - Бахмач - Київ.

Бої біля станції "Бахмач" тривали кілька днів. Після цього українській армії довелося відступити до станції "Крути", де відбулася битва студентів та юнкерів проти регулярної більшовицької армії.

Командири. Сили УНР очолював колишній кадровий офіцер царської армії Аверкій Гончаренко. Під час Другої світової війни вступив до складу дивізії СС "Галичина" і воював проти СРСР. Після – емігрував і прожив решту життя в США.

На чолі армії більшовиків стояв організатор масових убивств у Києві Михайло Муравйов.

Бій тривав п'ять годин. Українці відбили кілька атак більшовиків. Однак на допомогу почали прибувати інші загони Муравйова (зокрема, 1-й Петроградський загін), а з боку чернігівської колії підійшов радянський бронепоїзд, який почав обстріл оборонців із тилу.

Коли бій почав стихати, українське командування отримало телеграму з Ніжина, в якій говорилося, що розташований там курінь ім. Тараса Шевченка заявив про підтримку радянської влади. Після цього студентам наказали поступово відходити до поїзда, який стояв на іншій стороні станції "Крути" у напрямку Києва. Більшості вдалося відступити на потязі, який їх чекав. Однак з'ясувалося, що в метушні в полон було захоплено близько 30 юнаків.

Червоний командир Єгор Попов, розлючений значними втратами з боку радянських військ (близько 300 осіб), наказав ліквідувати полонених. Повідомляється, що з полонених студентів спочатку знущалися, а потім розстріляли. Учень 7 класу Григорій Пипський перед розстрілом почав співати "Ще не вмерла Україна", і решта студентів підтримали спів.

Після розстрілу місцевим жителям деякий час забороняли ховати померлих. Пізніше тіла було урочисто перепоховано на Аскольдовій могилі в Києві.

Історичне значення

Ціною своїх життів студенти і юнкери затримали наступ противника на 4 дні. Це дало можливість придушити в Києві повстання більшовиків, не дати противнику з ходу захопити українську столицю, а також вчасно підписати мирний договір з Німеччиною та її союзниками (Брест-Литовський договір), який призупинив захоплення України більшовиками. Цей бій через століття порівнюють з сучасними епізодами бойових дій на Донбасі, а саме з обороною донецького аеропорту.

Вшанування пам'яті

 

У радянський час події під Крутами або замовчувалися, або обростали міфами і здогадками. В основному це звинувачення на адресу Центральної Ради і українського військового командування, які допустили загибель юнкерів і студентів. У той же час український поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку студентів вірш "Пам'яті тридцяти".

У 2006 році на станції "Крути" відкрили Меморіал пам'яті героїв Крут. Основним елементом споруди є 10-метрова червона колона - копія колон фасаду червоного корпусу Київського національного університету ім. Т. Шевченка, звідки було більшість увічнених студентів-героїв. Поруч з пам'ятником відтворено залізничну станцію з паровозом і вагонами, в яких відкрито експозицію, присвячену боротьбі за незалежність України в 1917-1919 роках. Також меморіальний комплекс включає в себе каплицю. Поблизу пам'ятника викопано невелике озеро у формі хреста.

До 80-річчя подій під Крутами Нацбанк України випустив ювілейну монету номіналом в одну гривню.

Також проводяться народні віче та реконструкції бою під Крутами.

Президент України, Володимир Зеленський, прийняв участь в церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут.

Ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як сьогоднішні захисники України на сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням", - зазначають у прес-службі Зеленського.

Раніше ми повідомляли, що українська стрічка «Мої думки тихі» за два тижні зібрала понад 5 млн грн.

Читайте також:«Давайте побудуємо спільну історію»: Зеленський прокоментував перейменування вулиць