Україна
21 січня 2020
Найголовніше за день: зарплати міністрів та нардепів, вартість відпочинку Зеленського в Омані, повістки Порошенку на допит в ДБР
Читайте про найголовніші події дня, 21 січня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 21 січня.

Зарплати міністрів та нардепів

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад заявляє, що їй вистачає її заробітної плати, щоб нормально жити, але як для людини, яка має думати про майбутнє, цього не достатньо. Вона наголосила, що після завершення роботи в міністерстві вона не матиме заощаджень як таких, а також зазначила, що зі своєї зарплати багато витрачає на поточні витрати, які потрібні на утримання офісу. Зазначимо, Новосад у грудні 2019 року одержала 138 тис. 412 грн, зокрема 42 тис. 412 грн надбавки і 96 тис. грн премії.

Раніше міністр економіки Тимофій Милованов поскаржився на низьку заробітну плату, заявивши, що має отримувати від $ 5000 до $ 10 000. Міністр вказав, що зарплати, які зараз існують у Кабміні, "штовхають на корупцію".

Перш ніж звільняти міністрів, всі вони повинні прозвітувати про проведену роботу. Адже ті зарплати і премії, які вони отримували – це гроші платників податків.  Таку думку висловив політичний експерт, заслужений журналіст України Володимир Кацман.

З 1 січня 2020 року депутатам Верховної Ради і працівникам міністерств збільшили зарплату від 2 до 5 разів у порівнянні з 2019 роком.

У Верховну Раду нардеп від парламентської фракції партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко вніс законопроєкт, що обмежує зарплату народних депутатів до 9446 гривень. Законопроєкт пропонує встановити обмеження: щомісячний оклад нардепа має становити два прожиткових мінімуми, а зарплата – не більше двох мінімальних зарплат, встановлених на поточний рік.

Вартість відпочинку Зеленського в Омані

Поїздка президента України Володимира Зеленського, без урахування вартості перельоту з Києва, на відпочинок в Оман обійшлася як мінімум в 2,5 млн грн.

Глава країни зупинявся в кращому готелі країни Al Bustan Palace і жив в президентському люксі. 

За словами журналістів, готель працює за системою харчування – тільки сніданки. Обідати і вечеряти тут можна за окремі чималі гроші. Так вечеря в готелі коштує 1560 грн за людину. Вартість президентського номера в готелі складає 100 тис. грн на добу. Перед прибуттям Зеленського в готель його перевіряла служба охорони президента.

Повістки Порошенку на допит в ДБР

П'ятий президент України Петро Порошенко відвідав Державне бюро розслідувань (ДБР), щоб отримати повістки про виклик свідка в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом, повідомив у своєму блозі на сайті інтернет-видання "Українська правда" адвокат Порошенка Ігор Головань. 

Головань також уточнив, що на 31 січня і 11 лютого в Порошенка були заплановані закордонні відрядження, про що він повідомив слідчим ДБР. Він наголосив, що досі Порошенко не отримував жодних повісток. Повістки Порошенку вручив начальник третього слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький. 

Слідчі Державного бюро розслідувань готують матеріали для примусового приводу на допит п'ятого президента України, народного депутата від "Європейської солідарності" Петра Порошенка.

Також повідомляли, Роман Грищук стверджує, що діяльність цього Кабміну не влаштовує багатьох, хто виявився відрізаний від потоків, плюс велика частина олігархів невдоволена реформаторською діяльністю Гончарука. 

Читайте також:Фільм «Номери», над яким Сенцов працював у російській колонії, презентують на Berlinale 2020