Світ
20 січня 2020
Голова Єврокомісії обговорила з Путіним транзит газу через Україну
Під час переговорів про транзит газу Єврокомісія виступала посередником між Україною та Росією, а всі раунди переговорів проходили саме у тристоронньому порядку.
news-image
Очільниця Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн обговорила з президентом Росії Володимиром Путіним укладений тристоронній договір про транзит російського газу через Україну, пише hromadske.

Про це вона повідомила у своєму Twitter.

Хороша зустріч з російським президентом Володимиром Путіним в межах Берлінської конференції. Ми говорили про газову домовленість між Україною, ЄС та Росією», — повідомила єврокомісарка.

Зазначимо, що під час переговорів про транзит газу Єврокомісія виступала посередником між Україною та Росією, а всі раунди переговорів проходили саме у тристоронньому порядку. Однак остаточних домовленостей Україні та Росії вдалося досягти під час двосторонніх переговорів у Мінську. Єврокомісія на них була присутня лише у телефонному режимі.

30 грудня, за 1 добу до закінчення угоди про транзит газу, Україна та Росія підписали новий контракт на транзит, а також низку інших домовленостей. Серед них, зокрема, відмова Нафтогазу та Газпрому від судових спорів одне проти одного, виплата Газпромом 2,9 мільярда доларів компенсації за рішенням арбітражів та пробачення Україною 7,4 мільярда доларів штрафу за порушення Газпромом антимонопольного законодавства.

Читайте також:Топ–менеджери «Нафтогазу» отримають премію в 700 мільйонів