Події
13 січня 2020
В Ірані кажуть: президент Роугані не знав, що літак МАУ збили військові
Попри запити, військове командування до опівночі з 9 на 10 січня відмовлялося повідомити правду адміністрації президента Роугані.
news-image

В Уряді Ірану стверджують, що президент країни Хасан Роугані від початку не знав, що український літак над Тегераном збила ракета.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на речник уряду Ірану Алі Рабії

Нас звинуватили в брехні та приховуванні інформації, але насправді все було не так. Те, що я заявляв увечері в четвер (9 січня – ред.), було засноване на спостереженнях щодо широкомасштабної психологічної війни, яку ведуть проти іранського народу Сполучені Штати, та інформації, яка була в адміністрації, що причиною цього нещасного випадку не була ракета", - стверджує речник уряду Ірану Алі Рабії.

За словами речника іранської влади, попри запити, військове командування до опівночі з 9 на 10 січня відмовлялося повідомити правду адміністрації президента Роугані.

Він додав, що сам президент не знав про реальне становище до опівдня 10 січня, коли він скликав Верховні національну раду безпеки. За результатами цього засідання генеральний штаб Збройних сил Ірану взяв на себе відповідальність за трагедію. Відповідне офіційне повідомлення оприлюднили вранці в суботу 11 січня.

Водночас речник уряду похвалив командування штабу Збройних сил за "чесність та відповідальність".

Він також повторив попередні заяви іранських чиновників, які пов’язували випадкове збиття українського літака з вбивством генерала сил "Кудс" Касема Солеймані, який загинув внаслідок авіаудару Сполучених Штатів.

На жаль, затримка та неспроможність своєчасно поширити інформацію щодо нещасного випадку завдала непоправної шкоди нашому соціальному капіталу", - йдеться у повідомленні.

Раніше стало відомо, що президент Ірану підписав закон про визнання Пентагону терористичною організацією.