Знайдені мікроорганізми можуть вирішити проблеми людства - забруднення навколишнього середовища
Вчені знайшли бактерії, які їдять бруд і дихають електрикою
news-image

У Йеллоустонському національному парку знаходяться озера з гарячою водою, в яких живуть дивні бактерії. Вони дихають електрикою і харчуються відходами, які забруднюють навколишнє середовище, пише «Є!»  з посиланням на lenta.ua.      

Їх виявила команда вчених з Вашингтонського державного університету. 

Вперше нам вдалося зібрати таку бактерію в екстремальних природних умовах - в гарячому джерелі з лужним середовищем», - говорить Мухаммед Абдельхман (Abdelrhman Mohamed), автор проекту.

Знайдені мікроорганізми можуть вирішити дві найважливіші проблеми людства - забруднення навколишнього середовища і неможливість відновлення джерел енергії. 

Як? Ці мікроорганізми в прямому сенсі харчуються частинками токсичних речовин і в процесі їх перетравлення виробляють електрику. 

Така бактерія може поглинати забруднювачі, перетворюючи їх на менш шкідливі субстанції і виробляючи при цьому електрику, яке можна використовувати для приладів з низьким енергоспоживанням», - каже професор Халук Бейенал.

Зібрати ці мікроби виявилося нелегким завданням. Спочатку група вчених подолала складний шлях до чотирьох стародавніх басейнів з гарячою водою. 

Прибувши на місце, вони опустили кілька електродів в воду, щоб залучити маловідомі бактерії. 

Через 32 дні вчені повернулися назад до гарячих джерел, щоб забрати занурені в воду електроди. У них вони виявили теплолюбні бактерії, яка «дихає» електрикою. 

Природне середовище в геотермальних об'єктах, наприклад, в гарячих джерелах, важко відтворити в лабораторних умовах», - каже Бейенал

Це не перший раз, коли вчені використовують бактерії для вироблення енергії. Інші експерименти показали, що бактерії, які проживають в стічних водах, також виробляють електрику. 

Можливо, рішення енергетичних і екологічних проблем дійсно знаходиться «в руках» цих мікроорганізмів. Час покаже.

Читайте також:У Барселоні з нового року обмежать вʼїзд у місто старих бензинових і дизельних авто