Суспільство
8 січня 2020
«Пілот відвів Боїнг від житлових будинків», - очевидець про катастрофу
Український пілот врятував кілька житлових будинків і відвів літак від них в Тегерані
news-image

Тим часом світові авіакомпанії одна за одною забороняють польоти над авіапростором Ірану, пише «Є!»  з посиланням на 5.ua.

Авіакатастрофа сталася близько 5-ї ранку за київським часом. Боїнг 737 Міжнародних Українських авіаліній летів із Тегерана в Київ і впав за кілька хвилин після злету. За попередніми даними, на борту літака перебували 176 пасажирів. Із них 9 – це члени екіпажу. Однак нині дані ще уточнюють. Триває і слідство. За даними іранських ЗМІ, вже знайшли два бортові самописці. На судово-медичну експертизу передали і тіла загиблих. Тим часом світові авіакомпанії забороняють польоти над авіапростором Ірану. Першими про припинення заявили Американські і Малайзійські авіалінії, а також авіалінії Сингапуру та Китаю.

Пасажирський Боїнг 737 Міжнародних українських авіваліній розбився на світанку в середу біля Тегерана. З іранської столиці лайнер прямував до Києва. Він устиг набрати висоту 2328 метрів і розбився за кілька хвилин після злету.

Реза Джафарзаде, речник Іранської авіаційної організації, розповів:

Після вильоту з міжнародного аеропорту Імама Хомейні літак розбився між Парандом і Шаріаром. Слідча група Департаменту національної авіації вирушила на місце події, тільки-но ця інформація стала відома".

Відео падіння літака почали оприлюднювати в соцмережах. Видно, що "Боїнг" спалахує у повітрі і падає на землю. На основі цих кадрів не лише користувачі соцмереж, а й світові ЗМІ висувають свої неофіційні версії катастрофи. За кілька годин до аварії Іран обстріляв дві авіабази в сусідньому Іраку, де дислокувалися американські військові. Це помста за вбивство американцями іранського генерала Кассема Сулеймані. Точні причини аварії може назвати аналіз чорних скриньок. Тим часом слідча група та рятувальники досліджують місце катастрофи. Виносять тіла загиблих, збирають особисті речі. Водночас очевидці кажуть, що професійна робота пілотів допомогла уникнути жертв на землі.

Очевидець Ареф Гераванд каже:

Була приблизно 6-та ранку, коли ми почули вибух. Я їхав на роботу, але повернувся додому. Це було 10 по шостій. А коли я прибув сюди, то побачив, що тіла всіх пасажирів пошматовані. Пілоту вдалося скерувати літак у бік футбольного поля, щоб він не впав на житлові будинки".

Через загострення ситуації в цьому регіоні і, зокрема, обстріли Іраном авіабаз на території Іраку, чимало авіаліній уже заявили, що уникатимуть іранського повітряного простору. Одними з перших відмовилися від польотів у цій зоні Малайзійські авіалінії, чий пасажирський "Боїнг" рейсу МН-17 був збитий над українським Донбасом з ракетно-зенітної установки БУК, привезеної з Росії в липні 2014 року. Тоді загинули 298 осіб – усі, хто був на облавку. Авіація США також заявила, що уникатиме повітряного простору над Іраном, Іраком, Перською та Оманською затоками. Обмеження на польоти запровадили й авіалінії Сингапуру, Китаю і В'єтнаму та австралійська авіакомпанія "Кантас".

Читайте також:У літаку МАУ, що розбився в Ірані, міг статись вибух – експерт