Вперше з 2008 року мінімальна зарплата в Україні стала вищою, ніж у Росії та Білорусі
Про це повідомив заступник міністра економіки Сергій Ніколайчук
news-image

З 1 січня 2020 року мінімальна зарплата в Україні стала вищою, ніж у Росії та Білорусі — це сталося вперше з 2008 року.

Про це повідомив заступник міністра економіки Сергій Ніколайчук, пише «Є!».

З 1 січня мінімалка в Україні зросла до 4 723 грн, або 199 дол США в еквіваленті за курсом на початок року, — нагадав він.

На думку Ніколайчука, є декілька факторів, що допомогли нівелювати відставання від сусідів — по-перше, стійкі темпи росту української економіки з 2016 року.

По-друге, ринок праці додатково підігрівається процесами міграції, що стимулює навіть вищі темпи зростання реальних заробітних плат порівняно з темпами зростання продуктивності, — зазначає чиновник.

Водночас Ніколайчук уточнив, що на цю ситуацію можна подивитися з іншого боку — вища продуктивність українців на підприємствах сусідніх європейських країн генерує тиск на заробітні плати і всередині країни в секторах неторгуємих товарів. Крім цього, значні доходи від трудової міграції зумовлюють вищі темпи зростання національного доходу порівняно з ВВП.

По-третє, як вважає заступник міністра, підвищення соціальних стандартів з 2016 року відбувається дещо швидшими темпами порівняно зі зростанням економіки — на думку Ніколайчука, це природній процес «з урахуванням значного просідання доходів найвразливіших верств населення протягом кризи 2014-15 років, переходом на ринкові засади встановлення тарифів на послуги ЖКГ і намагання влади знизити диференціацію доходів населення».

У подальшому ці ж фактори (зростання продуктивності праці, процеси міграції та політики з перерозподілу доходів) та їхня комбінація визначатимуть динаміку соціальних стандартів, — пише Ніколайчук.

Водночас він наголошує, що головним чинником у питанні збільшення доходів є підвищення ефективності економіки і зростання продуктивності праці — це зумовить як підвищення заробітних плат загалом в економіці, так і її мінімального рівня. 

Читайте також: Які зміни чекають на українців в Новому році