Суспільство
30 грудня 2019
І нас самих, і наших дітей потрібно привчати до дуже простої їжі, - Оксана Скиталінська
Замість очей близьких людей ми бачимо плиту, каструлі, сковорідки та блендери.
news-image

Час, зекономлений на приготуванні їжі, використайте на реалізацію своїх мрій, пише інфопростір «Є!» з посиланням на сторінку Фейсбук лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської.

Ми часто кажемо, що найцінніша "валюта" в житті -- це час. Його не купиш і не повернеш. "Не маю часу" "Не вистачає часу" "А час звідки брати?" і тд", - пише пані Оксана.

Саме через брак часу ми "не встигаємо" робити зарядку, вправи, гуляти, бігати, танцювати, вчити мови, освоїти якісь навички і просто відпочивати.

Бо немає нічого більш постійнішого, ніж тимчасове: "вранці поки всім приготую сніданок", "ввечері після роботи готую їсти для всіх", " у вихідні готую на пів тижня наперед" і тд і тп і так - роками-десятиліттями і все життя..., - зауважує лікар.

Кожен з нас знає вислів "ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти". І майже кожен половину свого життя живе, щоб їсти. Чому ж так відбувається?

Почалося все ще з незапам'ятних часів, коли з'явилися перші кулінарні рецепти. Ми з дитинства пам'ятаємо, як наші мами записували рецепти різних "наполєонів", "муравєйніків", рулетів та консервацій. Вдома щонеділі в "порядних" сім'ях, в залежності від регіону, були вареники, пельмені, голубці , відбивні, котлети, бульйони, тістечка, з різними кремами, рогалики з повидлом і тп, які готувалися довго, довго то все накривалося на стіл, з'їдалося за 5 хвилин, - стверджує Скиталінська.

То були часи дефіцитів, і рецепти, відповідно теж були із серії "голь на видумку хітра" --- "ікра" із баклажанів, "ананас" із кабачків, варення із зелених помідорів і тп.

Але ті часи, на щастя, минули.

ХХІ століття надворі. Золотий час для повноцінного життя. А ми і далі зависли в часі -- перепощуємо рецепти із соцмереж, і далі ліпимо, крутимо, збиваємо і витрачаємо купу неповторного часу на стояння на кухні. . Замість очей близьких людей ми бачимо плиту, каструлі, сковорідки та блендери. . Замість мірії відвідувати студію бального танцю, читання наукової літератури, ріжемо, чистимо, ліпимо. А потім стаємо жертвами кого завгодно, хто може надурити "детоксами" на соках, "чудо-супами" і "чудо-дієтами" за скажені гроші. . Тепер є можливість скоротити час на приготування їжі, - радить лікар.

Готуймо ПРОСТО:

Вживаймо свіже, відварюймо або готуймо у пароварці, поливаючи олією, лимонним соком, посипаємо пармезаном.

Зелень не нарізаємо, а просто кладемо поруч.

Кладемо побільше продуктів відразу на одну тарілку.

Замочуємо звечора крупи, бобові, вранці можемо проварити.

Замість десертів (гранол, навіть здорових фруктових чіпсів, домашньої, без цукру, пастили) -- просто порізані фрукти.

На перший погляд це може здатися "та ну, в мене одне життя, я хочу їсти смачно". Бо смачним нам здається все, що довго і складно готується, ми так звикли. Але це лише тому, що стереотипна звичка десятиліть давить на підсвідомість. З часом пройде, якщо фокус уваги переносити на щось корисне. І це ніяка не аскеза і не гастрофашизм. Це економія часу, - пише Оксана Скиталінська.

Як стверджує лікар, коли нам буде багато-багато років, наша пам'ять зберігатиме набагато більше моментів часу з тими, хто нам дорогий. Це властивість пам'яті. І ніколи ми не згадуватимемо, скільки вареників наліпили, чи голубців накрутили, чи пастили насушили.

Я проти кулінарних складних рецептів. І нас самих, і наших дітей потрібно привчати до дуже простої їжі. Бо все інше, як не крути, від лукавого, який краде час нашого життя. Зекономлений час - це наше здоров'я, зрештою: ми зможемо більше дізнаватися, розвиивати наш мозок, приймати правильні кроки в житті, бути фізично міцними, уникнути сили-силенної хвороб. Це нові ми. Нові люди. Нова країна. То нічого, що ми - Україна, а не якась там "просунута" Швейцарія: ми можемо почати неймовірно швидкі зміни вже зараз", - резюмує лікар-дієтолог.

Раніше ми писали про універсальні поради щодо святкового столу від Уляни Супрун.