Суспільство
24 грудня 2019
86,1% українців проти відкриття ринку землі для іноземців, - опитування
47,4% опитаних виступають проти запуску ринку землі для українців.
news-image

Майже половина українців (47,4%) виступають проти надання дозволу громадянам України і вітчизняним компаніям продавати і купувати землю сільськогосподарського призначення.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна у співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі 22 листопада - 10 січня, пише lb.ua.

На запитання “Як ви вважаєте, чи потрібно дозволити громадянам України та українським компаніям продавати/купувати землю сільськогосподарського призначення?” 33,7% респондентів відповіли “точно ні”, ще 13,7% обрали відповідь “скоріше ні”.

Водночас 39,4% опитаних підтримують запуск ринку землі для українців (“точно так” – 15,8%, “скоріше так” – 23,6%).

При цьому переважна більшість громадян України (86,1%) висловилися проти продажу-купівлі землі сільгоспризначення іноземними громадянами та компаніями. З них категоричну відповідь “точно ні” обрали 72,7% опитаних, “скоріше ні” – 13,4%.

Лише 7% українців відповіли, що підтримають ідею надання дозволу іноземцям купувати та продавати землю (“точно так” – 2,8%, “скоріше так” – 4,2%).

Зазначимо, що серед опитаних трохи менш ніж чверть (22,8%) мають земельний пай, 74,4% - не мають його.

Кількісне дослідження "Реформи в Україні: зміни на краще або імітація прогресу" було проведено Інститутом Горшеніна в співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) 22 листопада - 10 грудня 2019 року.

Усього було опитано 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (без урахування окупованих територій АР Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей) за квотами: регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Також читайте ексклюзивне інтерв'ю з Ігорем Мосейчуком, який вважає, що закон про продаж землі – це афера тисячоліття.