Iнтерв’ю
24 грудня 2019
«Закон про продаж землі – це афера тисячоліття», - Ігор Мосійчук
Що саме політик думає про відкриття ринку землі , чи знайомий з "Джокером", чи планує продовжувати політичну кар’єру та багато іншого читайте тільки у нас.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» взяв ексклюзивне інтерв'ю у Ігора Мосійчука.

Ігор Володимирович Мосійчук — український політик, журналіст, головний редактор газети «Вечірній Васильків», фігурант справи «васильківських терористів», колишній заступник командира добровольчого батальйону «Азов», народний депутат України VIII скликання від Радикальної партії, учасник організованого соціал-націоналістичного руху.

Що саме він думає про відкриття ринку землі , чи знайомий з Джокером, чи планує продовжувати політичну кар’єру та багато іншого читайте тільки у нас.

Кор:. Урядом скасовано функціонування гральних закладів під виглядом лотерей. Хто і як їх «кришує», як Ви вважаєте?

Ігор Мосійчук: Якщо ми говоримо про лотереї, то весь цей час їх «кришував» уряд, тому що існування цієї постанови давало напівлегальні підстави для існування гральних закладів на вулицях міст, селищ України. Якщо говорити конкретно про кожен окремий гральний заклад, то вони платили силовикам, платили і поліції, місцевій прокуратурі. Де як.

Кор.: Як Ви вважаєте, прикриття цих лотерей призведе до всеукраїнської бійки за цей бізнес?

Ігор Мосійчук: Я думаю все це буде виглядати інакше. Зараз відбувається гігантська зачистка нелегального ринку. Після нового року буде продавлено закон про легалізацію грального бізнесу на умовах, на яких бачить офіс президента, кабмін і зайдуть оператори, тобто по суті зараз відбувається зачистка нелегальної конкуренції майбутньому легального бізнесу.

Кор.: Топ-темою залишається питання продажу землі. Як Ви вважаєте, чому так поспішає влада з цим питанням, а опозиція так активно чинить спротив.

Ігор Мосійчук: Давайте розберемось. Перш за все я не комуніст. Я вважаю, що земля може бути товаром, але для цього має бути чітко прописаний закон, і не один, наведений лад в кадастрах та інших службах, пов’язаних з обігом землі і використанням землі, а потім можна відкрити ринок. Як приклад я бачу сусідню Польщу, Канаду.

Чому влада поспішає? Все дуже просто. Я думаю, що страхи, що землю скуплять, паї у наших українських селян, мають під собою підґрунтя. Найбільший страх у мене особисто викликає інше. У нас 10,4 млн. гектарів землі, це практично чверть всієї сільськогосподарської української землі належить державі. В тому вигляді, в якому зараз законопроєкт пропонується до другого читання, є дуже цікава норма, яка каже про те, що земля може бути заставою в банку, в тому числі банку, який має іноземний капітал. Тобто, вона може перейти, у випадку невиконання фінансових зобов’язань, у власність банку чи засновників банку. Таким чином, я підозрюю, що уряд готується виконати зобов’язання перед зовнішніми кредиторами перед власниками внутрішніх облігацій. Також ми знаємо про дірку в бюджеті порядка до 80 мільярдів. Вони просто цю землю державної власності, якою по факту розпоряджається Кабінет міністрів, можуть передати як заставне майно чи Національному Банку, чи іншому якомусь іноземному банку, і, по суті, таким чином розрахуватись з іноземними кредиторами або власниками облігацій внутрішнього займу.

Я вважаю це аферою тисячоліття і що це є неприпустимо. Плюс до того, президент, ідучи на вибори, і його політична сила, яка має монобільшість, казали, що по всіх ключових питаннях будуть радитись з українським народом. Як бачимо, референдум нам обіцяють невідомо коли. Зараз влада каже, що на протести виходять не аграрії, що потрібно запитувати в аграріїв чи власників паїв — це маніпуляція і брехливий цинізм. Тому що сільськогосподарська земля - це не просто земля, на якій працюють люди, це ще територія, величезна територія Української Держави. ЇЇ захищають українські воїни.

Вся нація, весь український народ користується плодами з цієї землі, робить так, щоб ця земля функціонувала. Тому питання продажу землі - це питання Української Нації. Це питання, яке стосується мертвих, живих і ненароджених українців. Тому що це питання майбутнього українського народу, Української Держави.

 Що стосується опозиції. Звичайно, коли таке болюче для всього народу питання виноситься, ламається через коліно, коли 73 відсотки, згідно всіх без виключення опитувань, виступають проти продажу, то хтось хоче отримати на цьому «хайп», отримати політичні дивіденди. Навіть ті політики, які колись самі пропонували продавати землю, це роблять. Тому дивуватися цьому не потрібно. Водночас, я вітаю єднання всіх політичних громадських сил, людей, зусиль, щоб зупинити аферу тисячоліття, і щоб українське сільське господарство нарешті було приведене через певний час до тих стандартів, які дадуть йому розвиватись.

Кор.: Ви дуже активні в телеграмі. Як гадаєте, хто такий «Джокер» і кому належить канал «темний лицар»?

Ігор Мосійчук: Давайте стосовно «Джокера» візьмемо паузу. Я знаю цю людину, але я не маю жодного права цього говорити. Що стосується «темного лицаря» - це однозначно один із депутатів «слуг народу».

Кор.: Після виходу з "Радикальної Партії" Ви сказали, що будете розвивати свій політичний проект. Розкажіть про нього.

Ігор Мосійчук: Такі плани були, є і залишаються. Я вважаю, що Україні потрібна національно орієнтована, консервативна політична сила, тому що нам потрібно відійти від проектів як явища. От «Слуга Народу» - це проект, а нам потрібні партії, нам потрібні політичні структури, які будуть існувати десятиліття, століття, які будуть фундаментувати українську державність. Я вважаю, що у нас не охоплено політикумом крило національно орієнтованого консерватизму, тому, власне, я про це говорив, я не відмовляюсь від цього, але наразі я працюю як журналіст і зараз я працюю над створенням такої інформаційної платформи журналістів-розслідувачів. Але це не виключає що колись я повернусь і до політичної діяльності.

Кор.: Дякую за те, що знайшли час поспілкуватися.

Ігор Мосійчук: Дякую. Дзвоніть.

 

Нагадаємо, що Ігор Мосійчук тривалий час був членом Радикальної Партії Олега Ляшко, але вийшов з неї, про що зробив заяву.

Читайте також:Продаж землі в Україні (інфографіка)