Податкові зміни: У ДПС повідомили, скільки ФОПи заплатять державі у 2020 році
Зміни у розмірах ЄСВ та єдиного податку для ФОПів пов'язані із набуттям чинності бюджету на 2020 рік.
news-image
Державна податкова служба України оприлюднила розміри податків та єдиного соціального внеску (ЄСВ), які почнуть діяти з 2020 року для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Зміни у розмірах ЄСВ та єдиного податку для ФОПів пов'язані із набуттям чинності бюджету на 2020 рік, у якому депутати та уряд переглянули розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, повідомляють  у ДПС.

  • Так, ФОПам на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року доведеться заплатити 1249,26 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ та 210,2 гривні єдиного податку).
  • ФОПам на другій групі спрощеної системи — 1983,66 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ та 944,6 гривні єдиного податку).
  • Для третьої групи спрощеної системи оподаткування розмір єдиного податку залежатиме від розміру доходу та системи, яку обере платник: 3% від доходу за місяць для тих ФОПів, які сплачують податок на додану вартість (ПДВ) та 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить. Розмір ЄСВ складе 1039,06 гривень на місяць.

Також у Податковій повідомили, що з 1 січня зміниться розмір туристичного збору (його сплачують готелі та хостели). Він зросте до 23,62 гривні за 1 ніч перебування туриста в готелі для внутрішніх туристів з України. За іноземного туриста готелю доведеться заплатити до 236,15 гривні за 1 ніч перебування. Остаточний розмір туристичного збору визначають місцеві ради.

Податок на нерухомість у 2020 році складе не більше 70,85 гривні за 1 квадратний метр.

Напередодні голова Мінфіну повідомила, що виступає за зменшення податків на зарплату та проти використання схеми з використання ФОПів замість найму працівників на роботу.

Зазначимо, що ставка податку на доходи фізичних осіб в Україні складає 18%. Крім цього, із зарплати вираховують 1,5% військового збору, а роботодавець зобов'язаний платити ще 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівника до Пенсійного фонду.

Таким чином, з кожної 1000 грн ставки, роботодавець платить 1220 гривень зарплати та податків, а працівник отримує 805 гривень.

Через високу ставку ЄСВ, багато роботодавців оформлюють свої відносини з працівниками як з ФОПами. Тоді всі податкові зобов'язання падають на працівників (5% від доходу та 22% ЄСВ з мінімальної зарплати), а сам такий роботодавець не має жодних зобов'язань перед бюджетом.

Як повідомляли раніше, у газеті Верховної ради "Голос України" сьогодні, 13 грудня, опубліковано текст Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Читайте також:Іноземцям заборонять купувати українську землю, а перепродаж землі обкладуть податками — радник прем’єра