Події
14 грудня 2019
Справа Шеремета: Суд відправив добровольця Антоненка під варту
Андрій Антоненко один з трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета
news-image
Печерський суд Києва взяв під варту на два місяці без можливості внесення застави військового, музиканта Андрія Антоненка на позивний Riffmaster. За даними слідства, Антоненко, «захопившись радикальними націоналістичними настроями, вирішив створити організоване збройне угруповання», щоб вчинити вбивство журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016 року.

Інформує «Є!», з посиланням на hromadske.ua.

Як вважає слідство, Антоненко долучив до групи хірурга з Охматдиту Юлію Кузьменко та військову медсестру Яну Дугарь, інших фігуранток справи, яким також раніше обрали запобіжний захід.

За даними слідства Андрій Антоненко, «захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості, перебуваючи на території АТО, з числа осіб, які вміють поводитися зі зброєю та вибуховими предметами, вирішив створити ОЗГ, щоб в її складі вчинити вбивство Павла Шеремета».

Він підшукав боєприпаси, автотранспортний засіб, вважає слідство. А також координував збір та аналіз інформації про Шеремета. Він та інші фігуранти здійснювали візуальні спостереження за Павлом, місцем його стоянки, камер спостереження неподалік будинку. Було придбано електродетонатор, вибухову речовину ЕДП-р, вибуховий пристрій МОН-50, заявило обвинувачення.

Продовжуючи візуальне спостереження за Шереметом, за даними слідства, 18.07.2016 року інша підозрювана Яна Дугарь прибула на вулицю Івана Франка у місті Києві, відслідковуючи наявність камер та розташування авто.

Відповідно до плану 20 липня 2016 Антоненко та Кузьменко прихопивши з собою заздалегідь підготовлений вибуховий пристрій, приблизно о 2 годині 34 хвилині прибули на вулицю Івана Франка у місті Києві. Виявивши на вказаній вулиці автомобіль Subaru, Кузьменко підійшла до автомобіля та прикріпила вибуховий пристрій до днища зі сторони водія.

Після цього Кузьменко та Антоненко залишили місце злочину. З метою доведення злочинного умислу до кінця, Кузьменко, попередньо прихопивши із собою рюкзак, поклавши туди спортивний костюм, 20.07.2016, приблизно о 7 годині прибула на вулицю Івана Франка та на території занедбаного будинку 17 переодягнулася у спортивний одяг. Приблизно о 7:21 підійшов до будинку 12, в якому проживав Шеремет і з метою спостереження за автомобілем Субару. Приблизно о 7:42, Кузьменко, побачивши, що Шеремет вийшов з будинку та сів в авто, повернулася до занедбаного будинку, де спостерігала за рухом авто, у цей час Шеремет почав рух до перехрестя Богдана Хмельницького. Переконавшись, що автомобіль від'їхав на безпечну відстань від неї, дистанційно вчинила вибух автомобіля. Після вибуху Кузьменко переодягнулася у попередній одяг та покинула місце злочину.

Прокуратура клопотала про арешт на два місяці, без можливості внесення застави, наголошуючи на ризиках втечі, тиску на свідків, знищення речових доказів та ухиляння від слідства. 

Захист Антоненка заперечував проти задоволення клопотання.

Сам підозрюваний зазначив, що він не схожий на того чоловіка, який вказаний на відео, а також, що про Шеремета дізнався тільки під час обшуків.

Андрій Антоненко один з трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. У разі доведення вини йому загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі.

Як передає кореспондентка, група підтримки Антоненка поводилась агресивно. Вони кричали, погрожували прокурорам та використовували ненормативну лексику.

Читайте також: Вбивство Шеремета: суд призначив цілодобовий домашній арешт для фігурантки справи Дугарь