Суспільство
9 грудня 2019
8 ознак емоційного насилля в сім'ї
Емоційне насилля у сімейних стосунках може бути більш підступним, бо воно часто є непоміченим навіть для самих жертв.
news-image

На відміну від фізичного насилля, емоційне насилля у сімейних стосунках може бути більш підступним, бо воно часто є непоміченим навіть для самих жертв, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

Що таке емоційне насильство і як з ним боротися, розповіла психологиня Ольга Мірошникова.

Вона наголосила, що емоційне насильство має свої особливості, оскільки зазвичай воно пов'язане з поведінкою, яке спочатку може сприйматися як турбота.

Ознаки емоційного насильства в стосунках

  • Ви намагаєтеся уникнути розчарування партнера.
  • Ваш партнер використовує газлайтінг.

Газлайтінг – це форма психологічного насильства, головне завдання якого – змусити людину сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності.

Це прийом використовується, щоб підтримувати перевагу у відносинах: "Ти не можеш цього пам'ятати", "Я ніколи цього не говорив" або "Я ніколи цього не робив".

  • Ваш партнер постійно хоче знати, де ви знаходитеся і з ким.

На перший погляд, вам може здатися це щирим занепокоєнням, але часто це є способом для емоційного кривдника повністю контролювати ситуацію.

Ваш партнер говорить образливі речі про вас, замасковані під "жарти".

Ваш партнер полюбляє розповідати про вас "смішні" історії: як ви погано керуєте грошима, не вмієте водити машину, тощо. Потім, коли ви скаржитеся, вони стверджують, що вони тільки жартували, а ви занадто чутливі.

  • Ви вибачаєтеся, навіть якщо знаєте, що не зробили нічого поганого.

"Люди, котрі піддаються емоційному насильству, часто приходять до переконання, що вони дурні, неуважні або егоїстичні, тому що їх партнер часто звинувачує їх в цьому", – пояснює психолог.

Іронія в тому, що він може змусити вас почуватись винними за його погану поведінку. Наприклад, він напився, бо ви його "засмутили", або були "занадто ревнивою" через його флірт з іншою людиною.

  • Ваш партнер применшує ваші досягнення.

Образи і принизливі коментарі з від нього призначені спеціально для того, щоб знецінити ваші сильні сторони, які можуть загрожувати авторитету вашого партнера, який хоче мати владу і контроль в стосунках.

  • Ваш партнер відмовляє в любові, сексі або грошах, щоб покарати вас.

В даному випадку, саме відмова або відсутність того, що людина заслуговує, робить відносини образливими.

  • Вам шкода вашого партнера, навіть якщо він заподіяв вам біль.

Емоційні кривдники часто пояснюють свою поведінку дитячими травмами або минулим негативним досвідом відносин і намагаються викликати у вас почуття провини за свою поведінку. 

Читайте також:Екс-чемпіона світу з боксу засудили на 18 років за зґвалтування 8-річної доньки (фото)